Hallandsposten

Schweizisk arkeolog vill rädda Gazas kulturarv

Stora delar av Gazas kulturarv har raserats. Nu vill den schweizisk­e arkeologen Marc-andré Haldimann rädda det som räddas kan. – Det är första gången jag ser en demokratis­k stat medvetet försöka förstöra ett kulturarv.

- Elin Swedenmark TT

"När vi kan få tillgång till området kommer vi att samarbeta med våra palestinsk­a kollegor, som förhoppnin­gsvis fortfarand­e kommer att vara vid liv då, för att rädda det som går att rädda

En prunkande trädgård med hundratals arkeologis­ka skatter som tillhörde Jawdat N Khoudary Museum jämnades förra året till marken av israeliska bulldozers. I februari 2024 totalförst­ördes sedan det arkeologis­ka museet – det första i sitt slag i Gaza. Arkeologen Marc-andré Haldimann var med om att bygga upp det.

– Inte bara siktade man in sig på våra samlingar utan på hela Gazas kulturarv, säger Haldimann som nyligen föreläst om kulturarve­t på Medelhavsm­useet i Stockholm.

Han är förste intendent på Musées d’art et d’histoire i Genève och har lett arkeologis­ka utgrävning­ar i Mellanöste­rn sedan 1980-talet. Vad som nu finns kvar av Gazas unika historia är svårt att veta – han hävdar att ungefär 85 procent av byggnadern­a i norr har skadats eller förstörts och flera framträdan­de monument bombats.

– Det är tydligt att Israels regering är helt likgiltig inför människorn­a där och deras förflutna. Det är sådant vi har sett under andra etniska rensningar

Jawdat N Khoudary Museum öppnade 2008 och bekostades av samlaren Jawdat Khoudary. Initiative­t var en motståndsh­andling och ett fredsproje­kt, säger Haldimann: för att bygga en gemensam framtid

”Efter den hemska attacken av Hamas i oktober då kriget började hoppades vi alla att det skulle finnas en återhållsa­mhet kring både folket i Gaza och världsarve­t hos Israel”, säger arkeologen Marc-andré Haldimann.

BILD: PRESSBILD

måste människor känna till sitt förflutna.

– Det var en slående vision, det förflutna är högt värderat i Egypten och i Israel med fantastisk­a arkeologis­ka museer. Gaza som ligger däremellan och som har ett lika rikt förflutet hade inget museum, säger han.

Marc-andré Haldimann har skrivit till kollegor vid israeliska myndighete­r och bett dem skydda viktiga arkeologis­ka platser i Gaza, i enlighet med 1954 års Haagkonven­tion som Israel har skrivit på.

– Jag ville också försöka rädda föremål från de fransk-palestinsk­a utgrävning­ar som pågått i Gaza sedan 1995, men möttes av tystnad.

Nu är Khoudarys samlingar i huvudsak förlorade. Men 530 föremål finns bevarade på Musées d’art et d’histoire i Genève, och visas i höst på en utställnin­g med anledning av Haagkonven­tionens 70-årsjubileu­m, där Gaza är temat.

Marc-andré Haldimann känner trots allt en strimma hopp.

– När vi kan få tillgång till området kommer vi att samarbeta med våra palestinsk­a kollegor, som förhoppnin­gsvis fortfarand­e kommer att vara vid liv då, för att rädda det som går att rädda.

Blir det ett nytt museum?

– Det är jag övertygad om, förr eller senare.

 ?? BILDER: MOHAMMED ABED ?? Det första arkeologis­ka museet i Gaza har totalförst­örts och tusentals historiska skatter har gått förlorade.
BILDER: MOHAMMED ABED Det första arkeologis­ka museet i Gaza har totalförst­örts och tusentals historiska skatter har gått förlorade.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden