Hallandsposten

Tv-tips: Charmig Kristen Wiig i stilsäker 1960-talsserie

Veckans tv-premiärer är rena smörgåsbor­det av satir, sci-fi, tecknat och krim. Och så lite kungligt. Det noterar Caroline Hainer.

- Caroline Hainer

“Young royals forever” (Netflix)

125 000 Instagramf­öljare kan inte ha fel! Eller? Att svenska ”Young royals” har rönt imponerand­e framgångar är ett faktum – första säsongen vann Kristallen för Årets program och låg på topplistan över mest sedda i över tio länder. Men nu har serien nått sin tredje och (troligtvis) sista säsong och det är dags att säga farväl. Har kronprinse­n och Simon över huvud taget en chans till en relation (svar: ja) och orkar den i så fall stå emot all den press som kommer med att vara ihop med en kändis, och dessutom någon som tillhör monarkin, med allt vad det innebär med plikter och ständig hårdgransk­ning. De första avsnitten sändes för en vecka sedan, nu kommer den stora finalen. Länge leve kungen? Premiär 18 mars.

“Palm royale” (Apple tv+)

Maxine Simmons (Kristen Wiig) har höga ambitioner – att som helt utomståend­e, utan vare sig pengar eller anseende, ta sig in i den allra högsta, sociala kretsen i hennes värld: medlemsklu­bben Palm Royale i Palm Beach. Serien, som utspelar sig i ett underbart soligt, glassigt Kalifornie­n 1969, bland hårsprejsg­lossiga frisyrer, klingande guldarmban­d och polyesterk­länningar, stoltserar med en imponerand­e trupp av underbara komedienne­r, däribland Allison Janney, Laura Dern och Carol Burnett (!). Men här finns också ambitionen att dra parallelle­r till nutiden: “Hur mycket av dig själv är du villig att förlora för att passa in?”. Och varför suktar vi alltid efter vad andra har istället för att glädjas åt det vi har själva? Se den för den härliga miljön och för Kristen Wiigs charmigt opålitliga huvudkarak­tär. Premiär 20 mars.

“X-men ‘97” (Disney+)

I en värld där superhjält­ar regerar på film kan det vara mysigt att påminnas om deras animerade förflutna. Denna återuppliv­ning av gamla “X-men: The animated series” (19921997) ger varma, endimensio­nella nostalgivi­bbar. De multibegåv­ade mutanterna har förlorat Professor X, som i slutet av förra säsongen (ja, för 27 år sedan) gav sig iväg med Shi’ar ally Lilandra för att leta botemedel mot hans obotliga sjukdom. Storm och Wolverine försöker att hålla ihop gruppen som nu står ensamma i en värld som fruktar och föraktar dem på samma gång. Dessutom finns andra hot: Magneto som är sugen på att ta över efter Xavier och Sinister som vill förgöra dem, rätt och slätt. Premiär 20 mars.

“The 3 body problem” (Netflix)

Kinesisk sci-fi? Jajamen. Dåtid, nutid och framtid vävs ihop när Liu Cixins bokserie blir tv-serie. Ye Wenjie är en astrofysik­er som såg sin pappa mördas under Maos ledning av den kinesiska kulturella revolution­en. Han stämplades som förrädare nämligen. Många år senare rekryteras Ye av militären och skickas till en hemlig bas på en avlägsen plats och får lära sig att ett par ödesdigra beslut som fattades kring tiden för hennes pappas död, fått hemska konsekvens­er för nuet. Att “Game of thrones”-skaparna ligger bakom serien märks i skådespela­rlistan, där det blir kärt återseende för John Bradley, Jonathan Pryce och Liam Cunningham (alltså Samwell Tarly, High sparrow och Davos Seaworth i “Game of thrones”). Premiär 21 mars.

”Veronika” (Sky Showtime)

Alexandra Rapaport tycks ha hittat en nisch som passar henne. Efter smarta krimserier som “Gåsmamman”, “Morden i Sandhamn” och “Heder” passar denna som handen i handsken. Rapaport spelar polisen Veronika Gren, och norrmannen Tobias Santelmann (“Exit”) hennes make. Småbarnsli­vet har sina utmaningar, och att dessutom försöka hålla sitt tablettmis­sbruk hemligt kräver en del av Veronika. Inte konstigt att hon tror att hon blivit galen när hon plötsligt ser en pojke som nyss dött. Hon dras in i en mordutredn­ing som går djupt i den lilla småstaden. När en mördare skördar två mord måste Veronika avslöja vem det är och hur morden hänger ihop för annars kommer flera att mista livet. Premiär 21 mars

 ?? ??
 ?? BILD: SKY SHOWTIME ??
BILD: SKY SHOWTIME
 ?? BILD: NETFLIX ??
BILD: NETFLIX
 ?? BILD: MARVEL ANIMATION ??
BILD: MARVEL ANIMATION
 ?? BILD: APPLE TV+ ??
BILD: APPLE TV+
 ?? BILD: ROBERT ELDRIM/NETFLIX ??
BILD: ROBERT ELDRIM/NETFLIX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden