Hallandsposten

Larm i rapport: Situatione­n för flyttande djur försämras

Ålen, rödspoven och Östersjöns skygga tumlare. Situatione­n för de vilda djurarter som flyttar – ibland tusentals mil – försämras snabbt. Det visar en tung rapport som varnar för förödande effekter för naturen.

- Hanna Odelfors, Sofia Eriksson TT

Globalt handlar det om allt från elefanter och björnar till delfiner och havssköldp­addor. Den nya rapporten från FN har för första gången kartlagt statusen för de vilda djur som flyttar, somliga svindlande långt, för att hitta mat och föröka sig.

Fokus ligger på de knappt 1 200 arter som anses vara särskilt utsatta och som är upptagna på listan för Bonnkonven­tionen om skydd av flyttande vilda djur.

För några av arterna ses en ljusning, men för nästan hälften – 44 procent – är population­erna på nedgång. Kanske allra mest oroande är läget för de fiskarter som är med på konvention­s skyddslist­a, där 97 procent hotas av utrotning.

Ålen som flyttar hundratals mil från sin barnkammar­e i Sargassoha­vet till bland annat svenska kuster är ett exempel. Men även migrerande hajar och rockor ligger risigt till, med population­er som minskat med omkring 90 procent sedan 1970-talet.

Även många migrerande arter utanför konvention­ens skyddslist­a är på nedgång. 399 av dem hotas av utrotning och vissa kan behöva stärkt skydd, enligt rapporten.

Allt är dock inte dystert. Somliga flyttande arter är på uppgång och havsörnen är en av ljusglimta­rna som lyfts fram. Numera svävar gott om den tidigare hotade fågeln även fram över svenska vatten.

Men överlag ökar risken för ut

BILD: STIAN LYSBERG SOLUM

rotning av flyttande arter – och människor utgör det största hotet, enligt rapporten. Dels handlar det om exploateri­ng i form av exempelvis ohållbar jakt och överfiske, dels att djurens livsmiljöe­r förstörs när jordbruk, vägar och infrastruk­tur för energi breder ut sig.

De migrerande djuren är särskilt känsliga eftersom deras flyttvägar påverkas när naturen förstörs. Samtidigt spelar de en viktig roll i ekosysteme­n, bland annat genom

att de transporte­rar näringsämn­en, jagar skadedjur och pollinerar växter.

– Hoten är många, men det finns hopp. Framtiden för de här arterna ligger i våra händer och det finns åtgärder att vidta, säger Kelly Malsch, från FN:S miljöprogr­am Uneps avdelning för övervaknin­g av naturvård och huvudförfa­ttare till rapporten.

Rapporten lyfter en rad rekommenda­tioner för bättre och snabbare bevarandei­nsatser. Det handlar bland annat om ökade åtgärder för att identifier­a och skydda viktiga platser för arterna såväl som ökad takt i kampen mot klimatförä­ndringarna och krafttag mot bulleroch plastföror­eningar.

 ?? ARKIVBILD: GREAT BARRIER REEF MARINE PARK AUTHORITY ?? Grön havssköldp­adda är en migrerande art.
ARKIVBILD: GREAT BARRIER REEF MARINE PARK AUTHORITY Grön havssköldp­adda är en migrerande art.
 ?? ?? Läget för havsörnen lyfts fram som en ljusglimt i rapporten.
Läget för havsörnen lyfts fram som en ljusglimt i rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden