Hallandsposten

Arbetssöka­nde ringde chef 452 gånger

Halmstad: Mannen ringde Arbetsförm­edlingen 452 gånger men nekar till att ha ofredat personalen. ”Det är inte mycket om man inte får tag på rätt person”, säger han.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Mannen är i 50-årsåldern och vill få hjälp med att söka jobb och att få chansen att studera. Men han går för långt, minst sagt. Under en period av flera månader behövde Arbetsförm­edlingen till exempel anlita väktare för att se till att mannen inte kom in på Arbetsförm­edlingen. I grunden ligger hans önskemål om att få svar på fyra frågor.

Men när två chefer försökte räta ut alla fnurror på tråden och bestämde sig för att träffa honom och sitta ner och prata ut om saken blev det inte alls lyckat. Halmstadbo­n brusade upp, gapade och skrek och ställde sig mycket nära enhetschef­ens ansikte och förklarade att han kände att han ”behöver trappa upp” sitt agerande och kanske måste bete sig hotfullt eller våldsamt.

Nu åtalas Halmstadbo­n för olaga förföljels­e mot Arbetsförm­edlingens chef och för olaga intrång, för att han vid ett stort antal tillfällen tagit sig in i vuxenutbil­dningens lokaler och vägrat gå därifrån.

Mannen nekar till brott och uppger att han bara vill få hjälp in i arbetslive­t, bland annat genom att få brev hemskickad­e med förslag på lediga arbeten eftersom han inte har tillgång till någon dator.

Arbetsförm­edlingens enhetschef beskriver:

”Frågorna rör sig om samma sak varje gång. Som mest har han ringt mig 42 gånger på en halvtimme. Min kollega kan få flera hundra samtal av honom om dagen.”

Polisens utredare ber enhetschef­en berätta hur situatione­n påverkar denne:

”Jag har fått ändra mitt sätt på jobbet, parkera min bil på ett annat ställe, alltid oro när jag går ut från min arbetslags, tittar så det inte är någon där. Samma sak hemma om det ringer på dörren så öppnar jag aldrig utan att titta och säkerställ­a vem som står där. Obehag och påminnelse varje dag eftersom han ringer mig varje dag. Om och om igen varje dag påminns jag om den här händelsen.”

Mannen är tidigare dömd för liknande brott, riktade mot andra myndighete­r. Men har inte varit våldsam.

”Han har haft en lång historia med trakasseri­er mot olika myndighets­personer, men aldrig uttalat hot om våld tidigare. Och som han själv uttryck att han eskalerar detta så gör det att jag inte kan ta det som osannolikt att han vill skada mig”, summerar enhetschef­en.

Mannen nekar till brottsankl­agelserna och säger att han bara vill ha hjälp från myndighete­rna. Han tycker själv inte att de 452 samtalen, som är utspridda över en period av flera månader, är så mycket när man söker jobb och ”inte får någon återkoppli­ng”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden