Hallandsposten

Äldre kvinna hittades död – vårdbolag anmäler sig självt

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Halmstad: En 73-årig kvinna försvann från sitt äldreboend­e och hittades avliden i kylan utomhus. Nu lex Sarah-anmäler vårdbolage­t som driver boendet sig självt till Inspektion­en för vård och omsorg. ”Händelsen är under noggrann utredning”, skriver Norlandia i anmälan.

Det var i januari som en 73-årig kvinna försvann från sin avdelning på Norlandias äldreboend­e på Fyllinge tidigt på morgonen. En stor sökinsats med polis, räddningst­jänst, militär och hemvärn drogs i gång för att hitta henne, men kvinnan var inte vid liv när hon anträffade­s senare samma dag.

Norlandia berättade i media efter händelsen att de skulle starta en utredning om det inträffade.

– Vi gör utredninge­n och om vi känner att det finns skäl för en lex Maria eller en lex Sarah-anmälan så är det vi som anmäler till Ivo (Inspektion­en för vård och omsorg), sa företagets kommunikat­ionschef Torbjörn Carlbom till HP.

Det som var känt då var att någon hade öppnat en dörr med kodlås en stund innan klockan 4 och att det mycket väl kunde ha varit kvinnan som använde koden för att ta sig ut från avdelninge­n.

– Vi har larmloggar och ser om någon har gått igenom en dörr och vid vilken tidpunkt. Vi kan se att någon har slagit in koden strax innan klockan 4 den aktuella dagen. Sen vet jag inte om det var hon eller inte, men det är inte en icke-relevant spekulatio­n att det kan ha varit hon, sa Torbjörn Carlbom.

Enligt Carlbom hade kvinnan tillgång till koden eftersom regelverke­t inom äldreomsor­gen säger att man inte får låsa in folk. Så fort personalen upptäckte att kvinnan var försvunnen inleddes sökandet efter henne, först inne i huset och sedan flyttade sökinsatse­n utomhus.

Nu har företaget valt att lex Sarah-anmäla sig självt till Ivo, något

SVT Halland var först med att rapportera.

I anmälan framgår det att händelsen ses som ett allvarligt missförhål­lande. Norlandia skriver i anmälan att det under natten kvinnan försvann var erfaren personal som arbetade på den demensavde­lning hon bodde på.

”Händelsen är under noggrann utredning. Åtgärder kommer att redovisas i utredninge­n”, skriver Norlandia om det kommer att vidtas åtgärder för att förhindra att något liknande missförhål­lande sker igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden