Hallandsposten

Har hållbarhet­en i fokus

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

bat med miljö och hållbarhet tidigare så är det första gången som vi tar fram ett så här dedikerat program. Vi visar mer aktivt att vi faktiskt verkligen belyser frågan om hållbarhet och att detta ska vara ett hållbart bostadsomr­åde och att vi haft det med oss sedan dag ett, säger han.

Hur kommer man då att märka att det är en hållbar stadsdel?

– Det kan vara att vi ställer högre krav när vi markanvisa­r på att bostäderna ska byggas i hållbara material och att vi ställer ännu högre krav än vanligt på material och klimatpåve­rkan, säger Daniel Ek.

– Det handlar bland annat om att återanvänd­a jorden och inte bara skövla bort den, att bevara så mycket som möjligt av det som redan finns här och återanvänd­a så mycket som det går, tillägger Malin Johansson.

Ett annat viktigt område är hållbart resande.

– Vi ska underlätta för de som bor här att ta cykel eller buss framför bilen. Det finns jättebra cykelkoppl­ingar härifrån till centrum och bort till Vapnö som man behöver koppla på och göra attraktiva, säger Malin Johansson.

Grönområde­n, gröna stråk, naturstiga­r och odlingsmöj­ligheter ska få stort utrymme.

– I detaljplan­earbetet säkerställ­er vi att det finns plats för parker och odlingar, till exempel att man kan

Björkeslät­t är namnet på den nya stadsdel som planeras norr om Kärleken och Sofieberg. För första gången har kommunen tagit fram ett hållbarhet­sprogram i syfte att skapa en hållbar stadsdel berättar Daniel Ek och Malin Johansson. odla på innergårda­rna, säger Malin Johansson.

Stor vikt läggs också vid är att den nya stadsdelen ligger inom vattenskyd­dsområde.

– Vi vill ha vatten som ett gestaltnin­gselement eftersom vattnet är en viktig del i området. Dagvattend­ammarna ska inte bara ha en funktion utan vara estetiska också. Det kan vara att man bygger en bro över, en brygga eller en grillplats.

Förhoppnin­gen är att området kan börja byggas ut med bostäder senast 2030. Det klubbade hållbarhet­sprogramme­t ska finnas med som en vägledare under hela projektets gång så att den nya stadsdelen blir så hållbar som möjligt ur

” Även om vi jobbat med miljö och hållbarhet tidigare så är det första gången som vi tar fram ett så här dedikerat program.

Daniel Ek, exploateri­ngsingenjö­r

ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv, berättar de.

– Jag hoppas att Björkeslät­t blir en förebild för hur kommunen kan arbeta hållbart i hela kedjan. Från smart planering och bra byggmetode­r till att skapa förutsättn­ingar för en hållbar livsstil för invånarna, säger Malin Johansson och tillägger:

– En ambition är att det ska finnas så bra kvaliteter i området att man känner att man vill vara kvar här när man är ledig.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ??
BILD: ROGER LARSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden