Hallandsposten

Katter övergavs när matte flyttade – omhänderto­gs

- Linnea Carlwe

En kattägare flyttade flera mil utan att ta med sig sina katter och de lämnades då utan tillsyn i över tre månader. Ett flertal klagomål kom in till länsstyrel­sen och det vittnades om att katterna såg dräktiga ut. Länsstyrel­sen har nu omhänderta­git två katter och överlåtit dem till nya ägare. – Att katter överges är tyvärr inte ovanligt, säger länsveteri­när Marie Baaz.

En kvinna flyttade i slutet på förra året till Hylte från en annan halländsk kommun och lämnade då sina tre bondkatter. En granne hörde av sig till länsstyrel­sen och klagade på kvinnans bristande djurhållni­ng varpå hon uppmanades att hämta katterna. Ingenting hände, och ytterligar­e klagomål kom in som dessutom vittnade om att en katt såg dräktig ut. Länsstyrel­sen tog beslut om att omedelbart omhänderta katterna för att skydda dem från onödigt lidande.

– Som regel ser lagstiftni­ngen allvarligt på om man överger sina djur. Det finns många olika skäl till att människor överger sina djur och det blir alltid någon form av utredning, säger Marie Baaz, länsveteri­när vid länsstyrel­sen.

Enligt djurskydds­lagstiftni­ngen är det förbjudet att överge tamdjur. Om ett djur överges eller lämnas utan tillsyn under längre tid är det enligt lagen utsatt för lidande. Då krävs inga påtagliga tecken på att djuret lider innan myndighete­r kan omhänderta djuret.

– Om det kommer till vår kännedom att någon bryter mot djurskydds­lagen och blir dömd för djurplåger­i så ska länsstyrel­sen initiera en utredning om djurförbud. Det är så lagstiftni­ngen ser ut, säger Marie Baaz.

Innan det bestäms om djuret som blir omhänderta­get ska avlivas eller överlåtas undersöks det av veterinär, det för att se i vilket medicinskt skick djuren är, i fysiskt och socialt. Vid undersökni­ngen av kvinnans katter bekräftade­s misstankar­na om dräktighet på den ena katten och det noterades även att katterna saknade id-märkning.

– Att katter överges är tyvärr inte ovanligt, och det är en anledning till att vi har fått en mer skärpt lagstiftni­ng inom området så tillvida att du måste id-märka din katt, säger Marie Baaz och fortsätter:

– Det handlar inte bara om att katter ska kunna hitta hem igen, utan det handlar också om att du faktiskt tar ansvar för din katt genom att se till att den är märkt.

Från och med förra året ska samtliga katter id-märkas och registrera­s hos jordbruksv­erket innan de är fyra månader. Om kravet inte efterföljs riskerar kattägaren betala vite.

Trots omständigh­eterna mår två av katterna bra och länsstyrel­sen kunde överlåta dem till nya ägare. Myndighete­n har inte hittat den tredje katten och vet inte hur den mår.

"Som regel ser lagstiftni­ngen allvarligt på om man överger sina djur.

Marie Baaz, länsveteri­när vid länsstyrel­sen

 ?? BILD: LÄNSSTYREL­SEN HALLAND ?? Katterna är omhänderta­gna av länsstyrel­sen.
BILD: LÄNSSTYREL­SEN HALLAND Katterna är omhänderta­gna av länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden