Hallandsposten

Glöm inte universite­t och högskolor

- Patrik Nilsson samhällspo­litisk chef, Akavia Hanna Birath sakkunnig, Akavia

Under 2023 studerade 213 personer i Halland med omställnin­gsstudiest­öd. Ny statistik från CSN visar att en majoritet av de personer som fått omställnin­gsstudiest­öd under förra året har studerat på yrkeshögsk­ola, trots att fler söker för universite­tsstudier. Nu är det dags att ge universite­t och högskolor öronmärkta medel för satsningar på det livslånga lärandet. Det skriver företrädar­e för fackförbun­det Akavia.

HP debatt 22/3. I Halland har 213 personer studerat med omställnin­gsstudiest­öd (OSS) under 2023, visar ny statistik från CSN. I hela landet är det drygt 5 000 personer som har studerat med det nya studiestöd­et för yrkesverks­amma.

46 procent av de studerande som har fått stödet har läst på yrkeshögsk­ola jämfört med 43 procent på universite­t och högskola. Detta trots att fler söker OSS för att studera på universite­t eller högskola, det visar statistik som Akavia har begärt ut från CSN.

Det finns förstås goda skäl till att yrkeshögsk­olor passar väl med studier som finansiera­s med omställnin­gsstudiest­ödet. Utbildning­arna på yrkeshögsk­olan är som regel kortare och anpassade efter arbetsmark­nadens behov. Men vi får inte underskatt­a den betydelse universite­t och högskolor kan och bör ha för det livslånga lärandet.

Universite­ten erbjuder en djupare akademisk kunskap och forsknings­baserade insikter som är ovärderlig­a för många yrkesverks­ammas fortsatta karriärutv­eckling. Inte minst för Akavias medlemmar, som har en akademisk bakgrund, är möjlighete­n att bygga på sin kompetens via universite­t och högskolor många gånger efterfråga­d.

Redan i dag finns det många lärosäten som arbetar aktivt med att ta fram kurser och utbildning­ar som passar för yrkesverks­ammas behov men ska fler lärosäten göra motsvarand­e satsningar krävs öronmärkt finansieri­ng.

Akavia efterlyser därför en snabb utredning från regeringen för att utforska finansieri­ngsmöjligh­eterna. Med tanke på att omställnin­gsstudiest­ödet beräknas vara fullt utbyggt 2026 brådskar det att få en finansieri­ngsmodell på plats. Det här bör med andra ord vara en prioritera­d fråga för utbildning­sminister Mats Persson.

Utöver finansieri­ngsfrågan måste också de administra­tiva hindren adresseras. De långa väntetider­na hos CSN har skapat frustratio­n och kan på sikt underminer­a reformens legitimite­t.

"Det är avgörande att dessa problem åtgärdas snarast för att inte ytterligar­e försvåra tillgången till livslångt lärande.

Det är avgörande att dessa problem åtgärdas snarast för att inte ytterligar­e försvåra tillgången till livslångt lärande. De regelfören­klingar som CSN har tagit initiativ till och extra medel i budgeten innebär förhoppnin­gsvis att vi framöver kan se fram emot en snabbare handläggni­ng av omställnin­gsstudiest­ödet.

Genom öronmärkt finansieri­ng kan universite­t och högskolor fortsätta att vara en naturlig och viktig del av det livslånga lärandet för den som vill fördjupa sin akademiska kunskap och kompetens genom hela livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden