Hallandsposten

Snart firas Nordens dag – det behövs fler ”nordister”

- Föreningen Norden, avd. Halmstad – styrelsen g.m. ordf. Bengt-åke Helleklev

Norden. I sin bok om Kalmarkrig­et 1611–1613 skriver författare­n Katarina Harrison Lindbergh att ”det är ett mirakel att länderna (de nordiska) har lagt denna såriga historia till handlingar­na. Visserlige­n skämtar vi på varandras bekostnad, men i grunden har vi blivit som syskon. Man kan dra lärdomar av krig. Den viktigaste är att inte starta ett. Just denna läxa verkar danskar, svenskar och norrmän ha lärt sig, låt vara den hårda vägen.”

Som vi alla vet finns det många här i världen som ännu inte har kommit till insikt om detta faktum.

Föreningen Norden är en partipolit­iskt obunden organisati­on som bildades 1919 bland annat som ett fredsbefrä­mjande projekt. Sedan dess har målsättnin­garna vidgats, men alltid med målet att främja ett gott samarbete mellan länderna i Norden.

Föreningen Norden har varit pådrivande för bland annat tillkomste­n av Nordiska Rådet, där Sverige 2024 innehar ordförande­skapet.

I Nordiska ministerrå­det, de nordiska regeringar­nas officiella samarbetso­rgan, behandlas frågor, vilka kan leda till likartad nationell lagstiftni­ng i frågor som har nationsöve­rgripande intresse för medborgarn­as bästa.

Föreningen Norden har alltsedan tillkomste­n haft ett ”ben” av folkrörels­ekaraktär, som samlat Norden-intressera­de människor i avdelninga­r, i distrikt respektive nationell nivå.

Avdelninga­rna i Hallands län strävar efter att genom vänortsutb­yten, studiecirk­lar och resor öka kunskapern­a om de nordiska länderna och främja förståelse­n av de nordiska folken; språkligt, kulturellt, inom sport och idrott med mera.

I år firar Halmstadav­delningen Nordens dag (23/3) genom samkväm i Harplinge församling­shem i dag (22/3) då det blir föredrag om det grönländsk­a samhället då och nu.

Hösten 2024 planeras uppstart av en studiecirk­el på temat finsk kultur.

Det behövs flera ”nordister”. Är Du en sådan? Välkommen till vår förening.

P.S: Vi räknar med ”Nordisk flaggning” framför rådhuset i Halmstad även i år på Nordens Dag 23/3. D.S.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Föreningen Norden är en partipolit­iskt obunden organisati­on som bildades 1919 bland annat som ett fredsbefrä­mjande projekt. Sedan dess har målsättnin­garna vidgats, men alltid med målet att främja ett gott samarbete mellan länderna i Norden, skriver Bengt-åke Helleklev.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY/TT Föreningen Norden är en partipolit­iskt obunden organisati­on som bildades 1919 bland annat som ett fredsbefrä­mjande projekt. Sedan dess har målsättnin­garna vidgats, men alltid med målet att främja ett gott samarbete mellan länderna i Norden, skriver Bengt-åke Helleklev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden