Hallandsposten

Vi måste kräva en folkomröst­ning om avtalet

- Hans Enqvist

Politik. En invasion.

Krig brukar ofta föregås av en invasion eller annekteran­de av ett landområde.

Detta är någonting som vår regering tillåtet och godkänt.

En invasion.

I kölvattnet av vårt medlemskap i Nato (där jag för övrigt anser att regeringen – med förarbete av tidigare regering, gått över huvudet på det svenska folket) har regeringen sedan i december skrivit ett Dca-avtal (Defense Cooperatio­n Agreement)

med USA. Ett avtal som möjliggör en invasion. En amerikansk invasion. Enligt avtalet så skall Sverige upplåta 17 platser/regementen åt amerikansk militär. Platserna ska iordningst­ällas och bekostas av Sverige. Dessa platser skall sedan kunna nyttjas så, att om amerikansk militär väljer att uppföra egna byggnader där så äger Sverige och svensk militär ingen rätt att vistas där eller ens få veta vad som försiggår eller finns innanför dess väggar.

Personal och dess anhöriga på dessa anläggning­ar skall lyda under amerikansk lag.

Halmstad är en av dessa platser.

Dessutom har regeringen inte avkrävt några restriktio­ner vad gäller kärnvapen utan i stället antagit Natos ”Nuclear Share”, som precis som det låter skall möjliggöra utplacerin­g av kärnvapen.

Vårt oberoende, vår neutralite­t och i förlängnin­gen också vår möjlighet att föra en självständ­ig utrikespol­itik blir försämrade eller i värsta fall tillintetg­jorda med detta Dca-avtal. Detta avtal är underteckn­at sedan 5 december men måste genomgå laglig procedur och är därför ute på remiss hos 111 instanser för att sedan behandlas i riksdagen med början 8 maj. Vi måste kräva förlängd tid för diskussion och debatt kring detta avgörande vägval för vårt land och kräva en folkomröst­ning om Dca-avtalet, Usa-baser och kärnvapen i Sverige!

Underteckn­at

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden