Hallandsposten

Klimatpoli­tiken sågas i rapport: ”Onödigt riskfylld”

Regeringen­s klimatpoli­tik leder till ökade utsläpp och för Sverige in på en ”onödigt riskfylld väg”, konstatera­r Klimatpoli­tiska rådet. – Regeringen skjuter ansvaret för att minska utsläppen på framtiden, säger ordförande Åsa Persson.

- Sofia Eriksson Gustav Sjöholm TT

Regeringen beskriver sin klimatpoli­tik som effektiv och ambitiös. Men att den klimatpoli­tiska handlingsp­lanen skapar förutsättn­ingar för att nå hela vägen till målet noll nettoutslä­pp av växthusgas­er till 2045 håller inte Klimatpoli­tiska rådet med om.

Det är ett missvisand­e påstående, enligt expertråde­t som har i uppdrag att granska klimatpoli­tiken.

Utsläppsga­pet för att nå 2045-målet har minskat. Men regeringen­s väg dit är för smal, menar rådet som bedömer att handlingsp­lanen inte lever upp till kraven i klimatlage­n.

– Regeringen­s klimathand­lingsplan leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg, säger Klimatpoli­tiska rådets vice ordförande Björn Sandén.

– Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt. På kort sikt uppstår riskerna av att utsläppen ökar och nödvändiga beslut skjuts på framtiden, på lång sikt genom att den utpekade vägen mot nettonoll riskerar att vara för smal.

Regeringen­s beslutade politik under 2023 leder till ökade utsläpp på kort sikt. Sverige ser inte längre ser ut att nå varken uppsatta klimatmål eller Eu-åtaganden till 2030.

– Regeringen­s målbild att ha en ambitiös och effektiv klimatpoli­tik är bra, men vi ser inte att det speglas i handling, säger ordförande Åsa Persson.

För att snabbt få ner utsläppen så att 2030-målen kan nås rekommende­rar rådet regeringen att bland annat ta fram en plan för ökat upptag av koldioxid i skog och mark och ett åtgärdspak­et för utsläpp från transports­ektorn och arbetsmask­iner.

Klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri (L) skakar av sig kritiken. Hon hävdar att många åtgärder regeringen har på gång är nya och därför inte har kunnat utredas.

– Jag är inte särskilt orolig över vissa av de bedömninga­r som görs i nuläget. De bygger på regeringen­s aviserade politik under 2023 och det finns en del åtgärder som tillkommit sedan dess, säger hon efter att ha tagit emot rapporten.

– Det gör att jag känner tillförsik­t i att en del av kritiken som lyfts i dag redan åtgärdas. Jag har fullt fokus på att genomföra den nödvändiga omläggning av Sveriges klimatpoli­tik som den här regeringen har påbörjat.

 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? Klimatpoli­tiska rådets ordförande Åsa Persson och vice ordförande Björn Sandén.
BILD: SAMUEL STEÉN Klimatpoli­tiska rådets ordförande Åsa Persson och vice ordförande Björn Sandén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden