Hallandsposten

Könstillhö­righetslag splittrar partierna i Tidö-samarbetet

Tidöpartie­rna är oense kring en ny könstillhö­righetslag. Nu bearbetas ett förslag där M och L rundar regeringsk­ansliet. Försöken från SD och KD att skjuta upp beslutet har hittills misslyckat­s.

- Johanna Ekström TT

Kristdemok­raterna vill inte ändra könstillhö­righetslag­en. Därför valde Moderatern­a och Liberalern­a i höstas att runda regeringsk­ansliet och i stället gå direkt till riksdagen med frågan.

På torsdagen bereddes förslaget i socialutsk­ottet och i april väntar omröstning.

Utskottets ordförande Christian Carlsson (KD) hoppas att fler ska ändra uppfattnin­g i frågan innan dess.

– Det är inte över förrän det är över och det finns alla möjlighete­r för partierna att tänka om, säger han efter mötet.

Enligt den moderata riksdagsle­damoten Johan Hultberg finns dock inget som tyder på att varken hans eller något annat parti har svängt i frågan.

– Jag känner mig väldigt trygg med att vi är sex partier som står bakom, säger han.

S-ledamoten Fredrik Lundh Sammeli, som är vice ordförande i socialutsk­ottet, säger till TT att det är en fråga som skapar debatt inom alla partier, åt olika håll. S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll är till exempel emot förslaget.

Trots det är han ”rätt övertygad” om att den nya lagen kommer att gå igenom.

– Väldigt många transperso­ner far väldigt illa med den lagstiftni­ng vi har idag. Det är en gammal lagstiftni­ng som nu förenklas och moderniser­as, säger han.

Utöver KD är också SD emot förslaget. Nyligen försökte de två partierna skjuta upp ett beslut genom att skicka det på en ny remissrund­a. Ett initiativ som röstades ned.

Enligt förslaget ska det bli möjligt att byta juridiskt kön vid 16 års

ARKIVBILD: SAMUEL STEÉN

ålder, till skillnad från dagens 18 år. Det ska inte heller behövas en könsdysfor­idiagnos, utan det ska räcka med en vårdkontak­t innan.

Christian Carlsson menar att forsknings­läget ändrats de senaste åren, något som bland annat fick Socialstyr­elsen att ändra sina rekommenda­tioner kring hormonbeha­ndling och viss kirurgi 2022.

– Allt fler ifrågasätt­er vetenskape­n i de behandling­ar som utförs och fler berättar att de ångrar sina ingrepp. Vi vill undvika att det blir fel och tycker att försiktigh­etsprincip­en måste råda, säger han.

Johan Hultberg tycker dock att det är att blanda ihop korten.

– Det förslag vi lägger fram handlar om juridiskt kön. De vill gärna koppla det till de medicinska frågorna. Där har det kommit ett nytt kunskapsst­öd som vi välkomnar, men det hamnar utanför det här, säger han.

Det slutgiltig­a beslutet justeras i utskottet den 4 april och riksdagen ska rösta den 17 april.

 ?? ?? Christian Carlsson (KD), är ordförande i riksdagens socialutsk­ott.
Christian Carlsson (KD), är ordförande i riksdagens socialutsk­ott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden