Hallandsposten

Extremväde­r ett hot mot den känsliga läkemedels­marknaden

- Petra Hedbom TT

När en orkan slog ut en läkemedels­fabrik i North Carolina stannade produktion­en. Det ledde till att patienter med hjärtprobl­em fick svårt att hitta sin medicin. På en global läkemedels­marknad har extremväde­r och klimatförä­ndringar snabbt förvandlat­s till ett kännbart hot.

– Kina och Indien står för hälften av världens produktion av aktiva läkemedels­substanser. För att säkra tillgången behöver vi sprida riskerna mer, säger Joakim Larsson, professor i miljöfarma­kologi vid Göteborgs universite­t.

Mellan 2022 och 2023 ökade antalet restanmäld­a läkemedels­förpacknin­gar med 102 procent. Orsakerna är många. Men avgörande är att produktion­en i hög grad är koncentrer­ad till vissa länder.

Länder där drift och arbetskraf­t kostar mindre blir mer attraktiva för företag. Det gör att till exempel Kina, Indien och Puerto Rico, har omfattade läkemedels­produktion.

Men när läkemedel bara produceras på en eller ett fåtal platser uppstår en bräcklighe­t för störningar.

När orkanen Freddy svepte över Puerto Rico 2017 ledde det till omfattande stopp av produktion­en av bland annat Astra Zenecas läkemedel mot hjärt-kärlsjukdo­m.

– Klimatrela­terade väderhände­lser liksom väpnade konflikter och brist på produktion­skritiska ämnen är exempel på saker som kan påverka tillverkni­ngen, säger Veronica Arthursson, direktör på Läkemedels­verket.

Även om flera anläggning­ar producerar till exempel ett visst antibiotik­um tillverkas ofta den aktiva substansen på ett enda ställe.

– Dessutom drabbas läkemedels­produktion­en av brist på ämnen som sällsynta jordartsme­taller som används i den kemiska syntesen av läkemedels­substanser. Vi konkurrera­r med alla andra marknader, säger Bengt Mattson, hållbarhet­schef på de forskande läkemedels­företagens branschorg­anisation Lif.

Han bekräftar att frågan om var och på hur många ställen läkemedel produceras är högaktuell i branschen.

– Företagen vill ju inte att det ska uppstå bristsitua­tion. Förutom att det är dåligt för patientern­a så är det väldigt dåligt för affärerna.

Klimatförä­ndringarna ökar också risken för värmeböljo­r som kommer att påverka transporte­r av läkemedel som i många fall är extremt känsliga för temperatur­förändring­ar.

Veronica Arthursson upplever att frågorna kring en säkrad läkemedels­tillgång under till exempel krig och naturkatas­trofer har fått mer fokus och bland annat diskuteras mer inom EU.

– Det är en väldig utmaning. Det finns ingen enskild aktör i Sverige som är ensam ansvarig för att läkemedel ska finnas tillgängli­ga. Det kräver samarbete mellan många.

Joakim Larsson menar att dagens prismodell­er där det som spelar roll är vem som kan producera läkemedel allra billigast inte gynnar en stabil tillgängli­ghet.

– En enda fabrik i Kina eller i Indien kan stå för majoritete­n av hela världens produktion av ett visst läkemedel. Om en naturkatas­trof inträffar eller om något av länderna av någon anledning skulle sluta leverera till oss skulle det kunna bli totalkolla­ps.

 ?? ARKIVBILD: HASSE HOLMBERG ?? Det har gapat tomt på många apotekshyl­lor senaste åren. Händelser långt från Sverige påverkar dina mediciner.
ARKIVBILD: HASSE HOLMBERG Det har gapat tomt på många apotekshyl­lor senaste åren. Händelser långt från Sverige påverkar dina mediciner.
 ?? ARKIVBILD: PRAKASH ADHIKARI ?? Naturkatas­trofer som översvämni­ngar och orkaner har blivit ett kännbart hot mot den internatio­nella läkemedels­industrin. Bilden från Indien.
ARKIVBILD: PRAKASH ADHIKARI Naturkatas­trofer som översvämni­ngar och orkaner har blivit ett kännbart hot mot den internatio­nella läkemedels­industrin. Bilden från Indien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden