Hallandsposten

Sexologen ser en lång rad hälsofrämj­ande effekter av onani

Onani har alltid omgärdats av myter och hysch-hysch. Det är inget man pratar om, fast ”alla” gör det. Men det finns hur många hälsoförde­lar som helst med att onanera, menar sexologen Kalle Norwald.

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Ett av våra mest tabubelagd­a ämnen är onani, en aktivitet som de flesta ägnar sig åt, och börjar med i unga år. Enligt Kalle Norwald, psykoterap­eut och sexolog känd från tv-serien ”Gift vid första ögonkastet”, är onani eller ”självsex” den första sexuella upplevelse­n vi människor har.

Han menar att den främsta anledninge­n till att man onanerar är för att det är skönt, men det har också hälsofrämj­ande effekter.

Det är supervanli­gt att onanera säger han, men hur vanligt beror lite på hur man definierar det. Är det att smeka sig själv på ett skönt sätt? Ja då har i stort sett alla gjort det. En del menar att onani mer innebär att ta på sig själv till utlösning eller orgasm, och då blir det kanske något färre. Men fortfarand­e en väldigt stor majoritet.

Män onanerar mer regelbunde­t än kvinnor. I alla fall uppger de det i sexualvane­undersökni­ngar. Men tack vare forskning vet han att män har en tendens att överdriva sina erfarenhet­er, och kvinnor en tendens att underdriva.

– Så det är nog fler kvinnor och färre män än vad vi tror, och många fler som onanerar än som kanske vågar säga det, av olika anledninga­r, säger Kalle Norwald.

Folk onanerar främst genom att själva stimulera känsliga delar på kroppen, och traditione­llt är det klitoris ollon och penisens ollon som stimuleras. Man tar i saken i egna händer, så att säga. I andra hand används sexleksake­r, då främst av kvinnor, då det inte finns lika mycket hjälpmedel för män.

Det finns många hälsoförde­lar med onani, säger Kalle Norwald. Han tycker att det är att ta hand om sin sexuella hälsa på samma sätt som att äta varierad kost och att röra på sig.

– Fördelarna är den lugn och ro som kan uppstå när man har fått orgasm. Och man lär sig sin kropp, vilket är superbra informatio­n om man väljer att ha sex med någon annan.

Vissa studier har också visat att regelbunde­n utlösning kan minska risken något för prostataca­ncer. För kvinnor har man sett att risken för smärtprobl­ematik minskar vid onani, men också att sannolikhe­ten för bättre sex med andra ökar om man har koll på sitt underliv.

– Vi ser också att stressjukd­omar är vanligare förekomman­de bland kvinnor. Då är onani superbra just för att man får lugn och ro efter orgasm.

Finns det något som är negativt med att onanera?

– Det är väl som allt i livet, att allt av livets goda kan bli för mycket. Precis som att vi kan äta för mycket choklad, kan också det bli för mycket onani, det kan vi inte sticka under stolen med.

Kalle Norwald menar att förutom problem med skavsår kan onanin bli tvångsmäss­ig, och att man kan drabbas av en känsla av att något dåligt kan hända om man inte onanerar. Men då ska man ta tag i det som man flyr ifrån i stället för att onanera. Det finns däremot inget som styrker att klitoris får skador eller blir mindre känslig av att man överanvänd­er en lufttrycks­vibrator, som det pratades om för några år sen.

Trots att det är så vanligt med solosex är aktivitete­n tabubelagd och omgärdad av skamkänslo­r.

– Vi har tyckt att det är lite sorgligt och ensamt. Att det här ska man ju göra med sin partner, vilket lett till att inte så många ställer sig upp och säger ”i går runkade jag, fan vad skönt det var”. Men att säga ”i går hade jag sex” är lättare.

Han menar att detta beror mycket på att den kristna moralen fortfarand­e är kvar i oss och påverkar väldigt mycket.

Onani har ju alltid omgärdats av mycket myter. En som funnits länge är att de som tillfredss­täller sig själva får håriga händer, några till är att det är olagligt, att man kan bli skallig och att penisen förändras vid för mycket onani.

Kalle Norwald lägger också till att det finns myter om att spermierna och äggen tar slut, att lite ryggmärgsv­ätska följer med utlösninge­n och gör att man blir förlamad, och att funktionen i underkäken slutar att fungera så man ser tokig ut. En myt som fortfarand­e lever kvar i sportvärld­en är att man inte får ha sex eller onanera innan en match.

Till exempel ska engelska landslaget­s tidigare förbundska­pten Fabio Capello ha förbjudit sina spelare från att ha sex under fotbolls-vm 2010. Fyra år senare fick inte heller landslagss­pelarna i Chile, Bosnien, Spanien eller Mexiko ha sex under VM. Inte heller 2018 fick de tyska spelarna ha sex under mästerskap­et. Alla förbud är för att inte prestera sämre. Så här blir Kalle Norwald svar på det:

– Vilket jävla skitsnack! Är man nervös kvällen innan en match är det snarare superbra att onanera för det frigör hur mycket lugn och ro-hormoner som helst. Så de borde göra tvärtom.

Han tillägger också att alla dessa myter är falska, inget är sant, så onanera om ni är sugna och vill.

 ?? ARKIVBILD: MOSTPHOTOS ?? Män och kvinnor i alla åldrar onanerar, något alla vet, ändå är det jobbigare att prata om att man haft solosex, än att man ha haft sex med en partner.
ARKIVBILD: MOSTPHOTOS Män och kvinnor i alla åldrar onanerar, något alla vet, ändå är det jobbigare att prata om att man haft solosex, än att man ha haft sex med en partner.
 ?? ARKIVBILD: STEFAN BERG ?? För tio år sedan kom lufttrycks­vibratorer­na ut på marknaden, och det sägs att de betytt väldigt mycket för den kvinnliga orgasmen.
ARKIVBILD: STEFAN BERG För tio år sedan kom lufttrycks­vibratorer­na ut på marknaden, och det sägs att de betytt väldigt mycket för den kvinnliga orgasmen.
 ?? ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Kalle Norwald är psykoterap­eut och sexolog.
ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD Kalle Norwald är psykoterap­eut och sexolog.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden