Hallandsposten

Playoff Hammers klart för allsvenska kvalserien: ”Som en maskin”

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Halmstad Hammers är klart för den allsvenska serien! Efter ännu en heroisk vändning kunde spelarna sedan fira ihop med Sledgehamm­ers-supportrar­na i NTK arena efter 3–1 i matcher mot Karlskrona. – Och vi kan absolut vinna kvalserien också, slår den ovane matchhjält­en Elias Dynell fast.

Det var han som avgjorde efter 51.47 när han fick se sitt skott från blå linjen slinka in bakom en skymd Carl Malmqvist i hemmamålet.

– Vi vinner tekningen och jag tar ytan bakom och siktar där jag ser en lucka. Det är ingen speciellt hårt skott, men det går in, ler den 22-åringen som vuxit till en av back-klipporna.

Men det är sannerlige­n ingen van målskytt. Tre mål hade det blivit tidigare under säsongen.

– Så det gäller att välja rätt tillfälle, skrattar han.

Han kom inför förra säsongen från Skövde efter en säsong fylld av skador, bland annat diskbråck och hjärnskakn­ing.

– Så mitt mål var att få spela division 1-hockey på hyfsad nivå. Och nu får man kvala till allsvenska­n! Samtidigt är det så skönt att visa att det handlar inte om pengar – vi som grupp var så mycket starkare än Karlskrona­s alla stjärnor.

Jodå, och även om Hammers har varit i kvalserien tidigare var det den gången i bäst av tre matcher.

Nu var det fem. Med två raka bortasegra­r som avgjorde.

– Så detta är ju en större prestation. Men jag tycker att vi verkligen förtjänar det för vi har varit det bättre laget över fyra matcher, där många killar har tagit ofantliga kliv i sin utveckling, säger tränaren Jens Berggard.

Då hade Karlskrona i sin ”överlevnad­sinstinkt” inlett i ett ursinnigt tempo, där Oscar Hagman satt Jacob Crespin på prov redan i första anfallet och backen Martin Fransson prickat ribban efter tre minuter.

När sedan Albin Blomberg bjöd Karlskrona på en straff (7) när han först passade fel och sedan föll varpå en lagkompis tvingades haka upp en fri Oscar Hagman var nog många beredda på hemmaledni­ng.

Men inte Jacob Crespin som läste veteranen Alexander Bergströms straff och räddade.

Bergström skulle dock få sin revansch tio minuter senare när han, efter massivt hemmatryck och ännu en ramträff, till slut lyckades forcera in 1–0 (17.56).

BILD: JAN-OWE WIKSTRÖM

Om första perioden gick till Karlskrona så var det fullständi­gt ombytta roller i den andra.

Plötsligt var det Hammers som tog över taktpinnen mot ett stundtals panikslage­t hemmalag och mest slog ifrån sig när gästerna genom sina långa svepande diagonala uppspel ständigt kunde anfall med fart – något som den förkrossan­de skottstati­stiken också vittnar om, 12–2!

Det var bara en sak som fattades – målen. Viktor Bernhardtz, Lukas Sjöblom, Robin Dahse, Victor Ga

Playoff gic, Albin Blomberg, Marcus Borgh, Andreas Andersson... Alla hade de lägen, men inget lyckades överlista Carl Malmqvist i Khk-målet.

De kom i stället i sista perioden när Viktor Bernhardtz först fick hål på Malmqvist genom att trycka upp 1–1 rakt upp i Khk-målvaktens högra kryss.

Och sedan Dynells segermål.

Det hjälpte inte att Hammers åkte på matchens enda(!) utvisning med knappt tre minuter kvar när Tom Johansson räddade ett givet mål när han hakade upp en hemmaspela­re som bara skulle raka in pucken i öppen kasse.

Inte heller att Karlskrona plockade målvakten och försökte forcera.

Hammers kontroller­ade även den tredje perioden, vann skotten med 8–3 och totalt 20–5 i de två sista perioderna när hemmalaget gick på knäna.

– Vi bodde ju i deras zon de två sista perioderna och visade hur starka vi är, säger lagkaptene­n Robin Dahse.

Tränare Berggard nickar instämmand­e:

– Vi är som en maskin. Vi slutar aldrig spela och backar aldrig hem, även när vi leder.

” Många killar har tagit ofantliga kliv i sin utveckling.

Jens Berggard tränare för Hammers

Till påsken börjar den allsvenska kvalserien med sex lag. Hammers är ett av dem.

– Jag tror att vi har lärt oss väldigt mycket sedan förra gången. Och då blir vi farliga, ler Dahse innan han hoppar in i en jublande segerbuss.

?? ?? Elias Dynell. Med sitt livs viktigaste mål sköt han Hammers till den allsvenska kvalserien.