Hallandsposten

Villiam Granath hoppas nå nästa milstolpe: ”Hade varit jättekul”

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Tolv allsvenska matcher, men ingen från start – än. Efter ”skrällstar­ten” i Svenska cupens semifinal mot Malmö känner Villiam Granath att nästa milstolpe närmar sig. – Det är det alla spelare vill, säger 25-åringen inför det allsvenska genrepet.

Cupsemifin­alen i helgen slutade förvisso med en klar Hbk-förlust, men för Villiam Granath var det på det egna planet ett steg framåt. Det var hans första större start i en tävlingsma­tch för HBK utöver cupmatchen mot IFK Hässleholm i somras.

– Det var jättekul och det var bara att försöka hjälpa laget mot en seger. Det är klart att det är tufft att möta Malmö men det kändes ändå okej, säger Villiam Granath.

När Naeem Mohammed saknades föll valet lite överraskan­de på just fjolårets nyförvärv från Skövde. Men inte som mittfältar­e utan som en av två forwards bredvid brorsan Viktor – som han spelade fram till matchens klart bästa Hbk-chans innan paus.

– Jag har spelat forward några år tillbaka, det passar mig ändå rätt okej eftersom jag löper mycket och gillar att springa i djupet. Men jag kan spela varsom egentligen.

I fredagens allsvenska genrep borta mot Elfsborg är han tillbaka i en mer naturlig position, som yttermittf­ältare till höger i stället för Albin Ahlstrand som är krasslig och står över matchen.

– Det är okej. Jag har spelat där och tränat tidigare i många år så det kommer nog gå bra.

– Jag jobbar stenhårt defensivt så det är mitt minsta bekymmer. Offensivt är jag lite lurig och kan även peta in någon boll eller assist.

Villiam Granath har varit i HBK i lite mer än ett år och fick känna på allsvensk fotboll vid tolv tillfällen, samtliga kortare inhopp, under debutsäson­gen.

Hur ser du på din resa sedan du kom till klubben fram till i dag?

– Det är klart att det är ett nytt lag och ett steg upp från superettan till allsvenska­n. Jag visste att det skulle vara tuff konkurrens. Första året är första året men man vill ju alltid spela varenda minut man har fått. Men nu känns det som att det vände lite och det är skönt.

Har det varit tufft att inte få mer speltid?

– Det är klart att det är tufft, men man får hantera situatione­n på så bra sätt som möjligt. Träna extra och visa att man vill spela.

Villiam Granath säger att det är skönt att brorsan Viktor i laget. Fotbollssn­acket stannar inte när bröderna lämnar Örjans vall.

– Han och jag och hela familjen tjôtar hela tiden. Pappa har blivit mer fotbollsnö­rd de senaste åren och sedan har vi brorsan i Vejle som vi ringer och pratar med varje dag. Vi pratar om allt möjligt, säger Villiam.

Som hoppas att han kommer närmare en första start i allsvenska­n.

– Det är klart. Jag fick spela mot Malmö och tycker att det går bra på träningarn­a och att jag börjar komma in i det mer och mer så det finns säkert chans.

Hur stort hade det varit att få starta i allsvenska­n?

– Det är klart att det hade varit jättekul. Det är det alla spelare vill.

Efter resan i cupen blir det en del förändring­ar i Hbk-truppen där flera spelare saknas eller vilas mot Elfsborg.

Utöver krasslige Ahlstrand och skadade duon Naeem Mohammed och Gisli Eyjolfsson är Amir Al-ammari på landslagsu­ppdrag med Irak och Bleon Kurtulus iväg med P17-landslaget där mittbacksl­öftet spelade från start när Sverige inledde Em-kvalets Elite Round med att slå Bulgarien (2–1) under onsdagen. Dessutom vilas Phil Ofosu-ayeh och Joseph Baffoe efter tung belastning i cupen.

– Det är klart att cupen var otroligt spännande, rolig och ett framgångsr­ikt äventyr men det gör att det blir lite slitage också eftersom intensitet­en går upp så fort det blir en tävlingsma­tch. Därför vilar vi Phil och Baffoe som spelade alla minuterna mot Värnamo, BP och Malmö. Vi vilar även Naeem för han är inte redo att spela match, säger Magnus Haglund.

– Vi genomför matchen efter bästa förmåga och så har vi några spelare som kommer in i laget och får möjlighet att vässa formen inför allsvenska matcher och får en chans att visa sig.

Vinicius Nogueira blir högerback när Marcus Olsson kommer in från start i backlinjen medan Rasmus Wiedesheim-paul får starta i anfallet bredvid Viktor Granath.

Vad vill du se från ditt lag?

– Vi möter serietvåan som inte har spelat i cupen, så för dem blir det ett genrep av en annan karaktär. Vi får öva på våra saker mot ett extremt tufft motstånd.

 ?? ?? Villiam Granath, 25, får chansen från start igen i HBK:S genrep mot Elfsborg efter att lite överraskan­de ha startat i cupsemifin­alen mot Malmö FF i helgen. Mittfältar­en har siktet inställt på att få göra sin första allsvenska start.
Villiam Granath, 25, får chansen från start igen i HBK:S genrep mot Elfsborg efter att lite överraskan­de ha startat i cupsemifin­alen mot Malmö FF i helgen. Mittfältar­en har siktet inställt på att få göra sin första allsvenska start.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden