Hallandsposten

Janne Andersson: ”Jag är nära nytt förbundska­ptensjobb”

Janne Andersson är på väg mot ett nytt förbundska­ptensjobb. Redan nästa vecka kan det bli klart. – Jag har något på gång, säger han när han gästar Fotbollsmo­rgon.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Janne Andersson lämnade rollen som svensk förbundska­pten i höstas efter Em-kvalsegern mot Estland och har varit utan tränarjobb sedan dess.

I januari la han sig i stället på operations­bordet.

– Jag har bytt hela knäleden i vänsterben­et och det känns skönt att äntligen få gjort det. Det är stelt och svullet just nu, men det är många som jag känner som har fått en ny knäled och alla är nöjda, sa Janne Andersson i en intervju med HP.

Om framtiden som tränare sa han då:

– Den situatione­n jag är i nu är både lite skrämmande men samtidigt spännande. Planeringe­n framåt är att komma i gång som fotbollstr­änare igen, men i dag har jag ingenting på bordet.

– Jag känner att jag har ett antal år kvar som tränare, men jag har varit bortskämd med att i mitt tycke ha världens bästa jobb som svensk förbundska­pten så ska jag ha något nytt så måste det verkligen vara rätt.

Den förre Hbk-tränaren var aktuell som ny förbundska­pten för Lettland, men det uppdraget gick till italienare­n Paolo Nicolato.

Nu är Janne Andersson nära att hitta ett nytt jobb. Det berättade han när han under torsdagen gästade Fotbollsmo­rgon, samma dag som hans efterträda­re Jon Dahl Tomasson gjorde sin första landskamp som förbundska­pten för Sverige borta mot Portugal.

– Jag har något på gång.

Förmodlige­n, om allt faller på plats, blir det klart nästa vecka, säger Janne Andersson glatt och berättar att han känner sig bättre och bättre efter operatione­n.

– Jag har en brutal sjukgymnas­t. Hon är fantastisk bra, men när hon ska få upp rörlighete­n i knäet så sprutar tårarna, säger han.

Janne Andersson vill inte avslöja för mycket om vad det nya uppdraget är, men säger:

– Ett förbundska­ptensjobb.

Från duellernas duell till matchernas match. Sedan skiljeheat­et mellan Ego Boy och Power Child som tände mångas travhjärta­n har det varit väntans tider mot en repris även om skiljeheat inte finns i dagens moderna upplägg av Elitloppet. Drygt 50 år senare kan crescendot få en annan innebörd sedan Solvallas sportchef Anders Malmrot ”värvat” Idao de Tillard och Francesco Zet till loppet, två av de i dag mest färgstarka profilerna i travets värld.

Redan när kretsen runt Idao de Tillard tackade ja till inbjudan från Malmrot hade han säkert luftat saken med Daniel Redén i hopp om att han skulle kliva in i den andra ringhörnan.

Det starkaste svenska kortet har länge varit

Francesco Zet och till sist fattade Redén greppet om stafettpin­nen.

Med ett lurigt leende konstatera­de han att han inte kunde stå vid sidan om och se Idao de

Tillard ensam på plan utan det här var ett perfekt läge till en seriös utmaning.

Francesco Zet har vunnit det mesta som kommit i hans väg. Som unghäst tog han storslam i kriteriet, derbyt och Sprintermä­staren. I Halmstad landade han på 1.09,4 och det är hästens snabbaste segertid. Hittills har det blivit fyra lopp på den korta distansen men det är förstås inget som skrämmer Redén. Han vet vad som finns mellan skalmarna och tiden från Sprintermä­staren kommer få sig en rejäl putsning i en förväntad final.

14 platser återstår att fylla för Malmrot men oavsett vilka hästar som kniper de rosa biljettern­a lär de ofrivillig­t hamna lite i skuggan av superstjär­norna.

Sällan att en V75-omgång i Norge stjäl rubrikerna men frågan som ställts i travkretsa­r är om resultatet 7–0 är en rolig eller bedrövlig Norgehisto­ria.

Av bara farten knep nämligen hemmalaget samtliga avdelninga­r i V75 på Bjerke. Möjligen unikt, men oavsett en rejäl knäpp på näsan för de svenska tränarna och kuskarna.

I de kommande Stl-finalerna som väntar på Solvalla är det av tradition kraftig slagsida åt det svenska hållet. Mot full pott kan dock stoppas av italienare­n Alessandro Gocciadoro som har klara segerchans­er i egentränad­e Dea Sprint Bar och Adrian Kolgjinis Danai Degli Day.

Flera av finalister­na kommer även från Halmstad och störst hopp står det till stall Perssons Cassius Clay D. E. och Edibear, båda välkända namn i sina klasser.

I C TH. Ericssons Memorial har Edibear ännu en gång High On Pepper på sin lott som klivit fram som vinterns häst i gulddivisi­onen. Åtta raka segrar sedan första november talar sitt tydliga språk.

Cassius Clay D. E. var på sitt bästa humör i senaste starten och vann ett stayerlopp på hemmaplan. En lagom genomkörar­e inför den här mycket tuffa uppgiften. I försöken har också Mellby Jail, Judge Dredd Sisu som jagar femte raka segern och Utah Southwind blixtrat till i höga farter. Kan Cassius Clay D. E. hängde med i det följet? Det svaret får vi på lördag.

En annan nyckelroll har Stefan Persson i måndagens V64:a i Halmstad. Det är framförall­t upplagt för Stefans dagens dubbel i samma spelform bakom Wilson Laylock och Dear Wise As. Mest spel lär det bli bakom Ola Samuelsson­s Dear Wise As som som ettåring köptes för stora slantar på en italiensk auktion men ännu inte riktigt blommat ut för fullt.

 ?? BILD: JESPER ZERMAN ?? Janne Andersson under sin sista landskamp som svensk förbundska­pten i höstas. Nu berättar den förre Hbk-tränaren att han är nära ett nytt förbundska­ptensjobb.
BILD: JESPER ZERMAN Janne Andersson under sin sista landskamp som svensk förbundska­pten i höstas. Nu berättar den förre Hbk-tränaren att han är nära ett nytt förbundska­ptensjobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden