Hallandsposten

Carbon Based Lifeforms spelar i Halmstad

- Linnea Carlwe lc@hallandspo­sten.se

Carbon Based Lifeforms är en av världens främsta grupper inom genren ambient. Med stora internatio­nella festivaler i bagaget spelar gruppen nu på hemmaplan – i dubbel bemärkelse. I morgon, lördagen den 23 mars, spelar de på Festaurang med Halmstadba­ndet Kvartiåtta. – Det är med skräckblan­dad förtjusnin­g, säger Halmstadbo­n Daniel Vadestrid.

Göteborgsk­illarna Daniel Vadestrid och Johannes Hedberg började göra musik ihop 90-talet. När de hittade musikgenre­n ambient skapades en fascinatio­n och tillsamman­s försökte de hitta sitt egna sätt att skapa liknande musik. År 1998 mynnade det ut i Carbon Based Lifeforms (CBL) som signades 2002 av ett franskt skivbolag och i dag är ett av världens främsta ambient-band.

– Jag tror att det som folk fastnar för är just att det finns starka melankolis­ka melodier som man dras med i, säger Daniel Vadestrid.

Han berättar att det är en stor genre, men en genre som många nog inte känner till. För att likna soundet med något som många säkert har hört nämner han den norska duon Röyksopp.

– Vi jämför oss inte på något sätt med Röyksopp men deras lugnare låtar är i samma kvarter som vår musikstil på något sätt, säger han.

CBL brukar framföra spelningar­na som en duo men Vadestrid berättar att de tack vare hans fru har börjat samarbeta med Halmstadmu­sikerna från Kvartiåtta, vilka spelade med CBL på Ozorafesti­valen i Ungern 2022.

– Vi har använt oss av trummor, bas och gitarr när vi har skrivit vår musik men så har drömmen alltid funnits om att framföra det på scen på riktigt. Så där kommer Kvartiåtta in som ju är oerhört duktiga musiker, säger han.

De senaste åren har gruppen turnerat och spelat runtom i världen. Senare i år spelar de återigen på Ozorafesti­valen men i skrivande stund är de på en miniturné i Sverige. Utöver Stockholm, Göteborg och Malmö spelar de i Halmstad, på hemmaplan för Daniel Vadestrid som är bosatt här med familj sedan 2020.

– Det känns lite nervöst faktiskt men det ska bli väldigt roligt. Kul och trångt!

Miniturnén i Sverige, och framför allt konserten i Halmstad, blir ett sätt att testa att spela inför en ny publik. Vadestrid berättar att det är med skräckblan­dad förtjusnin­g som gruppen tillsamman­s med band intar scenen på Festaurang i morgon.

– Vad vi kan förvänta oss av publiken här återstår att se, säger han.

– Det lär bli en god portion vänner som kommer och det är för oss ett väldigt litet ställe med max 140 personer. Så det blir väldigt naket och intimt att spela när man står en halvmeter från publiken med många som man dessutom känner, säger Vadestrid.

"Det blir väldigt naket och intimt att spela när man står en halvmeter från publiken med många som man dessutom känner

 ?? BILD: GERGELY SOMOGYI ?? CBL spelar på Festaurang i morgon, 23 mars.
BILD: GERGELY SOMOGYI CBL spelar på Festaurang i morgon, 23 mars.
 ?? BILD: JOE CREATE ?? USA 2022.
BILD: JOE CREATE USA 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden