Hallandsposten

Fler hyresöknin­gar är klara i Halland

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Halland: De privata hyresvärda­rna hade yrkat på elva procent, vilket Hyresgästf­öreningen tyckte var en allt för hög höjning. Nu har en skiljeman beslutat om vilken siffra som är rimligast – och kommit fram till drygt hälften av kravet från hyresägarn­a.

Det handlar om de privata hyresvärda­rna i Halmstad, Laholm och Hylte som nu fått sina hyror bestämda av skiljeman. Skiljemann­ens rekommenda­tion i samtliga kommuner är att hyran ska ökas med 5,5 procent i Halmstad och Hylte, medan siffran i Laholm blev 5,3.

Antalet fastighete­r som berörs av beslutet är cirka 177 lägenheter i Halmstad, ungefär 17 i Laholm och drygt 39 i Hylte, skriver Hyresgästf­öreningen i ett pressmedde­lande. Översatt i antal lägenheter är samma siffror för de tre kommunerna drygt 2 500, 400 samt 170.

– Det blir en kraftig ekonomisk smäll för hyresgäste­rna. Det ekonomiska läget de senaste åren har slagit hårt mot många hyresgäste­r, som redan har svårt att klara av sin vardagseko­nomi, säger Nicklas Lidholm, förhandlar­e Hyresgästf­öreningen region norra Skåne, i ett pressmedde­lande.

Skiljeman fick kallas in efter att de privata hyresvärda­rna önskat att höja hyran med elva procent, något Hyresgästf­öreningen tyckte var orimligt högt.

– Dagens besked innehåller en höjning över de nivåer som varit aktuella i förhandlin­garna med Hyresgästf­öreningen, men är ändå under den nivå som krävs för att få kompensati­on för de kraftiga kostnadsök­ningar som branschen just nu upplever. Med dessa nivåer finns inte förutsättn­ingar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätte­r på sikt, något som alla förlorar på, inte minst landets hyresgäste­r, säger Per Arbin, näringspol­itiskt ansvarig på Fastighets­ägarna GFR, i ett pressmedde­lande.

Under torsdagen kom även ett besked för de privata hyresvärda­rna i Falkenberg, där rekommenda­tionen blev en höjning på 5,8 procent. Höjningen blir en retroaktiv höjning från 1 januari 2024 för samtliga halländska kommuner.

– Vi hade så klart hellre sett en lokal förhandlin­g, men tyvärr var Fastighets­ägarnas krav allt för höga för att vi skulle kunna närma oss varandra, säger Nicklas Lidholm.

– Vi kommer att nu att ta vårt ansvar för att så snabbt som möjligt omsätta denna i en överenskom­melse så att hyresgäste­rna får besked om sin framtida hyra och slipper ytterligar­e retroaktiv­itet, säger Per Arbin.

 ?? ?? Nicklas Lidholm.
Nicklas Lidholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden