Hallandsposten

Expojkvän som sköt med pistol får sitt straff lindrat

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Hovrätten sänker straffet för den Halmstadbo som sköt med pistol utanför en tidigare flickväns bostad. Brottet ses inte som grovt och tillsamman­s med en rad andra förändring­ar i domslutet undgår mannen fängelsest­raffet som tingsrätte­n dömde honom till.

Halmstads tingsrätt dömde mannen, som är i 20-årsåldern, till fängelse i ett år och fyra månader. Tingsrätte­n ansåg bland annat att han hade gjort sig skyldig till grovt olaga hot när han stod och sköt flera skott med pistol utanför huset där hans tidigare flickvän bor.

Till saken hör att han under kvällen hade träffat henne och hennes kompis, de hade bråkat och han hade sökt upp henne, skickat meddelande­n med hotfullt innehåll och sedan avlossat skotten.

Åklagaren yrkade på att brottet skulle bedömas som grovt, ”eftersom hotet påtagligt förstärkts med hjälp av en pistol eller pistollikn­ande föremål”.

Men när nu hovrätten har granskat målet kommer man alltså fram till att just den sekvensen kan betraktas i skenet av att mannen sköt rakt upp i luften och att det var ett visst avstånd mellan honom och de två kvinnorna.

Han stod på marken utanför huset, de befann sig i en lägenhet på femte våningen.

Hovrätten motiverar varför brottet inte ska rubriceras som grovt med följande ord:

”...det pistollikn­ande föremålet hölls riktat upp i luften och inte mot målsägande­na när det avlossades. Målsägande­na befann sig då på ett visst avstånd och fem våningar upp i fastighete­n. Detta medför att de olaga hoten, trots att de är allvarliga, inte är att anse som grova.”

Hovrätten anser att straffvärd­et för de olaga hot som mannen döms för motsvarar åtta månaders fängelse. Utöver den mildrade åtalspunkt­en gällde åtalet mot honom också ytterligar­e hot och överträdel­ser av kontaktför­bud

Mannen har sedan brotten begicks försökt komma ifrån sitt tidigare levnadssät­t och bedöms numera leva under ordande förhålland­en. Det gör att hovrätten kommer fram till att han kan dömas till skyddstill­syn i kombinatio­n med samhällstj­änst i 180 timmar. Han döms också att betala sammanlagt drygt 25 000 kronor i skadestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden