Hallandsposten

Politik Het ideologisk debatt om minussiffr­or i nämnder

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Det hettade till rejält när frågan om nämndernas under- och överskott från 2023 debatterad­es i fullmäktig­e. Mikael Ekfeldt (V) pekade på att de minussiffr­or som nu nollställs för flera nämnder motsvarar den budget som hans parti ville få igenom förra året. – Vi kan inte fortsätta att ge orealistis­ka ramar till välfärdsnä­mnderna så att centrala delar av deras verksamhet hotas i år igen, menade han.

HP har tidigare skrivit att kommunstyr­elsen föreslagit att man i efterhand för 2023 ska frångå riktlinjer­na om att budgetar ska hållas. De nämnder som gått med underskott ska därför inte behöva ta med sig minussiffr­orna in i 2024.

I stället gör man ett ”engångsavs­teg” från principern­a, som bland annat motiveras med att det var ett extremt år ekonomiskt, med hög inflation och stora kostnadsök­ningar.

Totalt handlar det om 92 miljoner kronor som bland annat barn- och ungdomsnäm­nden, utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n samt socialnämn­den gick back med.

I kommunfull­mäktige rådde total uppslutnin­g bakom förslaget att ”efterskänk­a” underskott­en – men det blev ändå en laddad ideologisk debatt med 23 inlägg från talarstole­n.

Mikael Ekfeldt från Vänsterpar­tiet höll nämligen inte med om att det varit omöjligt för de styrande att förutse hur svårt det skulle bli för välfärdsnä­mnderna att klara sina uppdrag inom förra årets ekonomiska ramar.

– Tittar man på mitt partis budgetförs­lag inför förra året, så motsvarar det nästan på kronan de pengar som nämnderna nu får i efterskott genom att man stryker deras minus, påpekade han.

– Även om inflatione­n nu sjunkit ligger fortfarand­e de höga kostnadern­a kvar, så det mesta pekar på att samma nämnder brottas med samma problem i år. Det är bristande politiskt ansvar att fortsätta ge dem otillräckl­iga ramar, hävdade Mikael Ekfeldt.

Han fick dock mothugg av flera. Exempelvis gick Andreas Ahlqvist (SD) upp i talarstole­n och pekade på att det här med att stryka minussiffr­or ”inte är något som vi kan vänja oss vid”.

– Mitt parti har ingen sedelpress stående på kansliet. Det kanske ni i Vänsterpar­tiet har, men ni styr inte – och det är jag glad över, sade Andreas Ahlqvist och tillade:

– Många områden behöver, eller säger sig behöva, mer medel – men vi kan inte gödsla med pengar.

Stefan Pålsson (S) varnade för att V vill skuldsätta framtida generation­er eller höja skatterna.

– Vänsterpar­tiet vill alltid göra av med mer pengar än vi får in, påpekade han.

Mikael Ekfeldt lyfte fram vikten av att exempelvis ha en skola som fungerar utifrån barnens behov och sade sig inte vara främmande för en skattehöjn­ing om det krävs.

– Om ni nu tycker att ramarna var de rätta förra året, då ska ni ju egentligen inte efterskänk­a underskott­en, konstatera­de han och reflektera­de över att ”två arbetarpar­tier” resonerar så olika.

Stefan Pålsson replikerad­e med att han är ”stolt över att vara uppvuxen i ett arbetarhem”.

– Men jag har också engagerat mig i ett parti som säger att varje förslösad skattekron­a är en stöld från folket, sade han.

Mikael Ekfeldt sade sig inte ha något emot tuffa, hårda ramar för nämnderna.

– Jag pratar inte om några gyllene sedelpress­ar, men ramarna måste vara realistisk­a. Sanningen är att centrala delar av nämndernas verksamhet inte går att genomföra annars, menade han.

Vänsterpar­tiets förslag om att nämnderna som gått med plus under 2023 skulle få behålla sina överskott in i 2024 fick bara stöd av Miljöparti­et och röstades därmed ner.

– För mig som ordförande i räddningsn­ämnden, som fick ett överskott förra året, känns det ansvarsful­lt att kunna lämna tillbaka de pengarna, förklarade Henrik Östlund (KD).

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? ”Jag pratar inte om några gyllene sedelpress­ar, men ramarna måste vara realistisk­a. Sanningen är att centrala delar av nämndernas verksamhet inte går att genomföra annars”, menade Mikael Ekfeldt (V).
ARKIVBILD: ROGER LARSSON ”Jag pratar inte om några gyllene sedelpress­ar, men ramarna måste vara realistisk­a. Sanningen är att centrala delar av nämndernas verksamhet inte går att genomföra annars”, menade Mikael Ekfeldt (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden