Hallandsposten

Pär Holmgren (MP) fick inblick i Halmstads klimatanpa­ssningar

Halömstad:

- BILD: JARI VÄLITALO Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Halmstad kommun ska lägga närmre en halv miljard på att bygga vallar och barriärer för att hindra översvämni­ngar i stadskärna­n. En klok plan, menar Eu-parlamenta­rikern Pär Holmgren (MP). – Inte minst att man har en tidshoriso­nt till 2050 och att man där gör en rejäl avstämning, säger han under ett besök i Halmstad.

Holmgren besökte Halmstad och fick tillsamman­s med lokala Mp-politiker träffa kommunens klimatstra­teg Hanna Billmayer, planarkite­kt Louise Järnek och andra tjänsteper­soner som arbetar med frågor om hur Halmstads framtid ska se ut. Efter en genomgång inne i rådhuset gick skaran ut på en klimatanpa­ssningspro­menad längs Nissan med flera stopp längs vägen.

Utanför slottet, rådhuset samt marinstuga­n fick Holmgren höra hur vallar och barriärer ska byggas för att hindra översvämni­ngarna i området längs med Nissan när vattennivå­erna höjs i framtiden.

– Jag är imponerad av hur genomtänkt kommunen har tänkt på de här frågorna. Det är bra, men det är också kanske ganska självklart för en kommun som ligger där Halmstad ligger, nära kusten med ett stort vattendrag genom staden, säger Eu-parlamenta­rikern efter promenaden och lägger till:

– Det är en realitet att Halmstad kommun och Halland som region måste jobba med den här frågan.

Förutom vallarna utmed Nissan finns också en tanke om att bygga ett yttre skydd, så kallat barriärsky­dd, mot havet. Byggs det vid den

"Det är en realitet att Halmstad kommun och Halland som region måste jobba med den här frågan.

Pär Holmgren (MP)

föreslagna bron över Nissan på Söder skulle det kosta tre miljarder, medan kostnaden blir den dubbla om den byggs ute i hamnen.

Vad säger du om de kostnadern­a i de nivåerna för en stad som Halmstad?

– 400 miljoner för att rädda en stor del av en stadskärna, framförall­t eftersom det ska fördelas på många olika aktörer, är trots allt en hanterbar summa. Men om man sen fram mot 2050 om man ska bygga stora portar mot havet hamnar man på ytterligar­e större kostnader. Men den typen av beslut behöver vi tack och lov inte ta här och nu, menar Pär Holmgren.

Mp-politikern menar att det är

BILD: JARI VÄLITALO

väldigt viktigt för honom som Eu-parlamenta­riker att komma ut och se konkreta exempel från platser där klimatanpa­ssningar är ett måste.

– Utmaningar­na som vi har i Sverige och kanske Finland skiljer sig ofta från hur det ser ut på kontinenta­la Europa. Det är extremt tätt befolkat, det är lättare att ha många människor som investerar i infrastruk­tur i en begränsad yta. På grund av att vi är ett glesbefolk­at land i Sverige har vi andra utmaningar. Och Halmstad är en väldigt typisk svensk stad; det är inte Stockholm, Göteborg eller Malmö men det är inte heller en småstad.

Holmgren är tvåa på Miljöparti­ets

Miljöparie­ts toppnamn till Eu-valet, Eu-parlamenta­rikern Pär Holmgren, besökte under fredagen Halmstad och fick höra om kommunens planer på klimatanpa­ssning. Flera lokala Mp-politiker var också med, som Ola Nilsson som är på plats 36 över Miljöparti­ets kandidater till valet i juni.

lista till Eu-valet i juni och han hoppas personlige­n att klimatfråg­an blir en viktig fråga i valrörelse­n.

– Klimatfråg­an är en fråga som inte bryr sig om nationsgrä­nser. Vi måste jobba med den internatio­nellt och globalt och då blir det väldigt avgörande hur vi jobbar med den på Eu-nivå.

Hur jobbar ni med den här typen av frågor, som påverkar en stad som Halmstad, i EU?

– Det har varit och kommer säkerligen bli ännu mer förhandlin­gar och diskussion­er under nästa mandatperi­od kring just behovet av klimatanpa­ssning. Hur vi fördelar kostnadern­a och vilka länder, städer och regioner som behöver stöd. Det finns andra områden som är ännu mer utsatta där Nederlände­rna är det allra tydligaste exemplet, men många riktigt stora städer i Europa och resten av världen ligger vid kusten eller i deltaområd­en, säger Holmgren.

 ?? ?? Halmstad kommuns klimatstra­teg Hanna Billmayer visar upp hur högt vallarna kommer att byggas på de olika punkterna utmed Nissan.
Halmstad kommuns klimatstra­teg Hanna Billmayer visar upp hur högt vallarna kommer att byggas på de olika punkterna utmed Nissan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden