Hallandsposten

Man hade multiverkt­yg med sig till tinget – åtalas

Halmstad: 55-åringen hade ingen bostad därför bar han med sig arvet efter sin far – ett multiverkt­yg. Men åklagaren ser ett vapen och en förberedel­se till brott mot liv eller hälsa och åtalar honom för brott mot knivlagen.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Den åtalade mannen är hemmahöran­de i Helsingbor­g, men har ingen fast bostad. Därför bar han med sig arvet efter sin avlidne far när han skulle på förhandlin­g i tingsrätte­n i Halmstad.

Hans tanke var att lämna ifrån sig multiverkt­yget, som utöver skruvmejse­l och matbestick också innehöll en kniv. Men under inpasserin­gskontroll­en upptäcktes multiverkt­yget i hans medhavda väska och ordningsva­kterna bestämde sig för att rådfråga polisen hur de skulle gå tillväga.

Det ledde till att den 55-årige mannen greps. Utöver multiverkt­yget hittade man också misstänkt

BILD: POLISEN OCH TT (MONTAGE)

narkotika, rakblad och en våg i väskan.

När polispatru­llen kom till tinget satt mannen i ett avskilt rum och grät över situatione­n han hamnat i. Han hade sagt till vakterna att den misstänkta narkotika de hittade i väskan var socker, men blev inte trodd.

”Jag självmedic­inerar. Det är därför jag hade vågen med mig, för att inte ta för mycket.” förklarade mannen under förhöret och berättade att han inte hade koll på att multiverkt­yget också innehöll en kniv.

”Jag visste inte att det var en skarp kniv i den, men att det var en gaffel, sked och matkniv i den.”

Han sade till poliserna att han kan förstå att man inte får ha med sig det in, men gjorde klart att han hade tänkt låta väskan stå där ute.

”Jag var hemlös, vad skulle jag göra av sakerna?”

Poliserna som kallades till tingsrätte­n noterade i sitt pm att: ”Han är väldigt ledsen under hela tiden och gråter mycket.”

I förhöret med honom konstatera­de han sakligt att: ”Det är som det är” och förklarade att han nekar till brott, han hade inget uppsåt till det.

Åklagaren som har hand om målet ser dock ett misstänkt brott mot lagen beträffand­e knivar och andra farliga föremål och skriver i gärningsbe­skrivninge­n att 55-åringen ”...har haft multiverkt­yg och rakblad på allmän plats trots att det inte var befogat. Föremålet var ägnat att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa.”

Utöver detta åtalas mannen också för ringa narkotikab­rott för innehavet av ”0,65 gram cannabisha­rts samt ej vägbara rester av amfetamin.” Mannen medger innehav för eget bruk.

 ?? ?? Den hemlösa mannen hade med sig ett multiverkt­yg till tingsrätte­n. För det åtalas han för brott mot knivlagen.
Den hemlösa mannen hade med sig ett multiverkt­yg till tingsrätte­n. För det åtalas han för brott mot knivlagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden