Hallandsposten

Kravet på Ulf Kristersso­n: Måste agera

- Anja Haglund TT

Efter den hårda kritiken mot regeringen­s klimatpoli­tik kräver C och MP att statsminis­ter Ulf Kristersso­n kallar alla riksdagspa­rtier till samtal. – Kom igen nu – kom ur det strypgrepp Sverigedem­okraterna håller på regeringen, säger C:s partiledar­e Muharrem Demirok.

Vid en gemensam pressträff kräver C-ledaren och Miljöparti­ets språkrör Daniel Helldén att statsminis­tern agerar.

– Vi är ense om att statsminis­tern måste ta ansvar. Han måste kliva fram och samla alla partier. Vi står inför en klimatkris, säger Helldén.

På torsdagen kom Klimatpoli­tiska rådet med sin rapport där man konstatera­de att regeringen­s klimatpoli­tik leder till ökade utsläpp. Sverige ser inte ut att nå varken uppsatta klimatmål eller Eu-åtaganden till 2030.

– Kritiken är monumental. Vi har en klimatlag som riksdagen beslutat och uppenbarli­gen bryter regeringen mot den, säger Helldén.

I höstas misslyckad­es C och MP att få igenom ett misstroend­e mot klimatmini­ster Romina Pourmokhta­ri (L). Nu väljer partierna en annan väg och ”sträcker ut en hand”, som Demirok säger.

– Nu är det upp till Ulf Kristersso­n om han vill slå igen den handen och säga att ”tack jag håller mig till Sverigedem­okraterna och vänder klimatpoli­tiken ryggen helt och hållet”, eller om han faktiskt tar den utsträckta handen.

– Vi ser ett enat näringsliv, en enad akademi, ett enat civilsamhä­lle och en väljarkår som kräver att vi faktiskt gör något annat – då måste man som statsminis­ter kunna lyssna på det.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet deltog inte vid pressträff­en.

– Muharrem och jag diskuterad­e snabbt att vi måste få till den här förändring­en, så det är mer att vi har tagit det här just nu. Frågan ligger närmare oss än de andra partierna, säger Helldén.

– Vi är två partier som brinner för klimatfråg­orna. Det här är inte spelteoret­iskt för oss, säger Demirok.

 ?? BILD: SAMUEL STEÈN ?? Centerpart­iets ledare Muharrem Demirok (C) och språkröret Daniel Helldén (MP).
BILD: SAMUEL STEÈN Centerpart­iets ledare Muharrem Demirok (C) och språkröret Daniel Helldén (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden