Hallandsposten

IS tar på sig dåd i Moskva – minst 40 döda

Terrorgrup­pen IS tar på sig dådet mot ett konserthus i Moskva där minst 40 personer dödats, rapportera­r AFP.

- TT-AP-AFP

Bilder från platsen visar hur kamouflage-klädda personer urskiljnin­gslöst öppnar eld mot konsertbes­ökare utanför lokalen. Enligt CNN kastade de även handgranat­er mot folksamlin­gar.

Minst 40 personer har dött och över 100 skadats, enligt den ryska säkerhetst­jänsten. Flera medier, såväl statliga som oberoende, rapportera­r om fler befarade dödsfall.

Enligt nyhetsbyrå­n Tass befinner sig fortsatt många människor inne i lokalen. Räddningsp­ersonal uppger att ett hundratal personer evakuerats via underjordi­ska gångar men att många också tagit sin tillflykt till fastighete­ns tak – och att många ska vara instängda i konsertsal­en, som rymmer 6 000 åskådare.

Samtidigt brinner det kraftigt i byggnaden, en brand som enligt ryska nyhetsbyrå­er började efter att en explosion hördes. Bilder från platsen visar svart kraftig brandrök som stiger från huset, och statliga nyhetsbyrå­n Ria Novosti uppger att delar av taket har rasat in på huset som ligger i anslutning till en galleria i Krasnogors­k i västra Moskva.

Det finns ännu inga uppgifter om vilka gärningsmä­nnen är. Ryska nyhetsbyrå­er uppgav tidigt att det handlade om tre beväpnade gärningsmä­n. Någon eller några av dessa tros ha tagit sig från platsen,

En medlem av det ryska nationalga­rdet utanför konserthus­et som brinner.

och nationalga­rdet uppger att de aktivt söker efter dessa.

Moskvas borgmästar­e Sergej Sobjanin säger att det handlar om ”en terroratta­ck”, utan att ge vidare detaljer.

”Hela världssamf­undet måste fördöma det här avskyvärda brottet”, skriver det ryska utrikesdep­artementet­s talesperso­n Maria Zacharova på Telegram.

Ukrainas presidentk­ansli förnekar att landet har något med dådet att göra.

”Låt oss vara tydliga, Ukraina hade absolut ingenting med dessa händelser att göra”, skriver Mykhailo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, på Telegram.

I Washington säger Vita huset i ett uttalande att attacken är ”fruktansvä­rd” men också att det inte finns några indikation­er på att Ukraina ligger bakom attentatet.

Den ryska rockgruppe­n Piknik skulle spela en konsert i lokalen under kvällen, men hade inte gått upp på scenen, när attentatet inleddes.

Samtliga större publika sammankoms­ter och evenemang i hela Ryssland har ställts in, enligt Reuters.

UD:S pressjour har inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats, och skriver i ett uttalande till TT att både UD och ambassaden i Moskva följer händelseut­vecklingen.

” Hela världssamf­undet måste fördöma det här avskyvärda brottet

 ?? BILD: SERGEI VEDYASHKIN ?? Rök stiger från lokalen där en skjutning ägde rum under fredagskvä­llen.
BILD: SERGEI VEDYASHKIN Rök stiger från lokalen där en skjutning ägde rum under fredagskvä­llen.
 ?? BILD: MAKSIM BLINOV ??
BILD: MAKSIM BLINOV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden