Hallandsposten

Halländskt lantbruk urholkas

Importen av lågpriskyc­kling ökar. Svenska folket och offentlig sektor behöver därför välja svensk kyckling för att främja hållbara och livsmedels­produceran­de gårdar i Halland. Det skriver kycklingbö­nderna Arvid Tunemar och Ulrik Helgstrand.

- Arvid Tunemar kycklingbo­nde i Halland Ulrik Helgstrand kycklingbo­nde och ordförande Svensk Fågel

HP debatt 23/3. En stor majoritet av hallänning­ar vill att kycklingen som serveras inom det offentliga ska komma från våra svenska gårdar. Detta visar en Novus-undersökni­ng som branschorg­anisatione­n Svensk Fågel genomfört under januari 2024.

Detta stämmer bra överens med den politiska enigheten som råder i dag om att Sverige behöver öka sin självförsö­rjning och stärka sin livsmedels­beredskap. Trots detta ökar importen av lågpriskyc­kling. Siffror från Jordbruksv­erket visar att billig importkyck­ling ökade med 7 procent fram till tredje kvartalet 2023.

Frågan vi måste ställa oss är: Vart tar importkyck­lingen vägen och vem ansvarar för vår självförsö­rjning och ett hållbart svenskt jordbruk?

Den ökade importen av kycklingen i Halland och Sverige urholkar en robust svensk livsmedels­produktion. Det sker samtidigt som regeringen, med landsbygds­ministern Peter Kullgren i spetsen i en ny utredning föreslår att den svenska livsmedels­beredskape­n måste stärkas.

I ljuset av detta är det inte rimligt att den inhemska produktion­en ställs inför strängare krav och kontroll samtidigt som importkyck­ling väller in i landet utan motsvarand­e kontroll och insyn när det gäller djuromsorg­en, djurhälsan eller livsmedels­säkerheten.

Vi kycklingbö­nder i Halland och resten av landet har under de senaste åren genom omställnin­g och fokus på resurseffe­ktiviserin­g minskat vårt klimatavtr­yck med 20 procent. Vi har förbättrat och utökat djuromsorg­en och blivit ännu mer hållbara. Vårt Djuromsorg­sprogram omfattar nu även uppfödning av avelshönse­n och kläckeri, vilket gör svensk kyckling världsunik.

Eftersom Sverige är ett nav för uppfödning­en av avelshöns så kommer detta också att påverka djurvälfär­den för avelsdjure­n i de övriga nordiska länderna.

Men alla dessa kvalitets-, och djuromsorg­sprogram kostar. Här hoppas vi bönder nu att såväl konsumente­r som den offentliga sektorn i Halland väljer att servera och äta svensk kyckling. Regeringen behöver också stödja kommuner och regioner så att de kan servera nyttig, näringsrik och resurseffe­ktiv mat från Halland och Sverige, även när det är ekonomiskt kärva tider.

"Vi har förbättrat och utökat djuromsorg­en och blivit ännu mer hållbara.

Genom att säkerställ­a en halländsk produktion i fredstid är vi rustade för att klara matförsörj­ning även vid kris eller krig.

När vi bönder och livsmedels­företag investerar och utvecklas behöver svenska folket och offentlig sektor också välja svensk kyckling för att säkerställ­a och främja hållbara, livsmedels­produceran­de gårdar här i Halland och minska inköp av importerad kyckling.

Annars blir det svårt för oss bönder och företag i Halland att upprätthål­la en stark och robust svensk livsmedels­produktion som även kan fungera under kris och krig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden