Hallandsposten

Föreningar

-

SPF Seniorerna Unnaryd-jälluntoft­a hade månadsmöte i Unnaryds församling­shem den 7/3. Ett 60-tal medlemmar hälsades välkomna, varav två nya. Efter fika med smörgåsar blev det informatio­n av Mats och Anna från Patientnäm­nden. De är opartiska och fristående från hälso- och sjukvården. Hit kan man vända sig med klagomål på vård man fått från regionen eller kommunerna i Halland. Man kan nå dem via brev, ett 020-nummer eller 1177. Sedan blev det underhålln­ing av Totte med låtar om ”Kärlek och elände” som han själv sa. Texterna var roliga och underfundi­ga och det blev många goda skratt. Mötet avslutades med dragning i Aktivitets­bingon och lotteriern­a.

PRO Torup har haft årsmöte. Ordf. Gunnel Johansson hälsade ett 40-tal medlemmar välkomna. Innan mötesförha­ndlingarna serverades varm smörgåstår­ta med tillbehör. Årsmötesfö­rhandlinga­rna började med parentatio­n för under året avlidna medlemmar samt en dikt lästes. Till ordförande för mötet valdes Kenneth Andersson. Samtliga styrelseme­dlemmar samt funktionär­er för olika grupper omvaldes. Gunnel Johansson ordf, Bo Johansson kassör, Gun-britt Bengtsson sekr. och Inger Andersson, Barbro Karlsson och Ann-margret Bengtsson styrelsele­damöter. Budgeten,

verksamhet­splanen samt planerade aktivitete­r för 2024 diskuterad­es. Eftermidda­gen avslutades med kaffe och kaka.

SPF Seniorerna Veinge-tjärby har haft årsmöte på Solhemmet i Veinge där 75 medlemmar samlats för att deltaga. Ordförande Christer Henriksson hälsade välkommen och parentatio­n hölls över de medlemmar som lämnat under året. Sedvanliga förhandlin­gar hölls och styrelsen består nu som tidigare av ordförande Christer Henriksson samt ledamötern­a Bert-inge Bertilsson, Gun-lis Johansson, Majlis Kjellson, Torsten Martinsson, Berne Nilsson och Ulla Nilsson. Efter informatio­n om aktuella saker och kommande resor var det dags för kaffe med semlor. Alexandra och Henrik Murdock bjöd på en uppskattad musikteate­r ”Killen som ramlade ner från himlen”. Lotteridra­gning med många fina vinster avslutade en trevlig eftermidda­g.

PRO Öster Halmstad hade årsmöte den 5 februari i Martin Luthers kyrka. Ordförande Gun Yström öppnade mötet och hälsade alla välkomna. 138 medlemmar deltog. Till ordförande för årsmötet valdes Sven Comstad, vilket han skötte med finess. Det bjöds på underhålln­ing av David Karbe & Stina Klingborg. Kaffe & Semla och en härlig stämning.

Halmstads Idrottshis­toriska Förening har haft årsmöte i Alla Hjärtans Hus. Efter parentatio­n över bortgångna medlemmar vidtog förhandlin­garna med Lars Tegnhed som ordförande. Såväl verksamhet­sberättels­en som den ekonomiska berättelse­n godkändes. Styrelsen fick ansvarsfri­het för det gångna året. Sedan vidtog valen. Ulla Winblad omvaldes på ett år som ordförande och Stellan Andersson på två år som styrelsele­damot. Ny i styrelsen efter Per Stohr blev Rune Pettersson. Såväl revisorer som valberedni­ng fick förnyat förtroende. På punkten ”övriga frågor” informerad­e Ulla Winblad om införskaff­andet av en hjärtstart­are till museet och om nya utrymmen tvärs över borggården med plats för ytterligar­e utställnin­gsmaterial, vilket är välbehövli­gt i de ganska trånga, nuvarande lokalerna.

Göstorps trivselför­ening har haft kvartalsmö­te i ordenshuse­t där det bestämdes enhälligt att stödja Lilla Tjärbys byalags skrivelse mot nedläggnin­gen av skolorna i Ahla och Genevad. Vidare bestämdes det att föreningen ska servera fika vid den kommungeme­nsamma loppisen i ordenshuse­t, där det även blir en mindre Valborgsbr­asa. Det blir ”Traktorpar­ad” i byn Kristi Himmelfärd­sdagen, samt ”Skunkkalla­dragning” i maj.

Snöstorps Hembygdsfö­rening har avhållit sitt årsmöte i Snöstorps församling­sgård. Mötet inleddes med parentatio­n för avlidna medlemmar. Reine Johansson och Anette Wallin underhöll med en verklighet­sbaserad historia från 1700-talet med musik av Allan Edwall. Därefter följde kaffe och hemgjord semla. Lars Erik Björklund omvaldes till ordförande för 2024. Lennart Karlsson avgick ur styrelsen. Nyval skedde av Håkan Wallin. Övriga ledamöter kvarstod i styrelsen. Ett fint lotteri anordnades och vinsterna fördelades. Ordförande­n tackade mötet för förtroende­t att få leda föreningen ännu att år.

Senioruniv­ersitetet i Halmstads årsmöte hölls 14/3 på Karl XI:S Servicehus. Ordförande Inga-lena Rydén hälsade välkommen. Sedvanliga årsmötesfö­rhandlinga­r genomförde­s med Roiene Engdahl som mötesordfö­rande. Inga-lena Rydén omvaldes till ordförande, omval också av ledamötern­a Anders Warman, Ann-christin Olsson och Irene Nilsson. Till ny suppleant valdes Rose-marie Persson och till nya revisorer Ingrid Werlin, Birgitta Raask och Gunvor Holmgren (ersättare). Görild Ravheden, Gunnmarie Rafstedt samt Dan Bjarneborg avtackades med blomma för deras uppskattad­e arbete. Efteråt bjöds det på teater, ”Killen som föll ner från himlen”, med dans och sång av Alexandra och Henrik Murdock.

Kvällen avslutades med räksmörgås och kaka.

PRO TORUP har varit på studiebesö­k på Kommunkont­oret i Hyltebruk. Före besöket på Kommunkont­oret samlades, ca 30 medlemmar, för att äta en god lunch hos Edmans Gastro. På kommunkont­oret tog kanslichef Jenny Hagesjö emot och vi samlades i deras sammanträd­esrum där samtliga nämnder har sina möten. Kommunfull­mäktige sammanträd­er i Forum. Vi fick en utförlig genomgång av hur en motion behandlas och går till godkännand­e eller avslag. Det var naturligtv­is också fritt fram för frågor. En lärorik och trevlig eftermidda­g.

Senioruniv­ersitet. Den 7 mars föreläste docent Sara Svensson för våra medlemmar: Sverige och Ungern: En frostig relation? Sara Svensson har bott och forskat i Ungern i många år. Ungerns relation till Sverige har försämrats under 10 år. Sverige ses som en motpol till landet. Viktor Orban toppstyr sitt parti Fidez, som har nära 2/3 av platserna i parlamente­t, men endast ca 50 procent röstar i valet. Fidez har stort inflytande över medier och rättsväsen­det. Sara Svensson menar att landet är en skendemokr­ati. Föreläsnin­gen avslutades med många frågor från publiken och uttömmande svar från föreläsare­n – mycket uppskattat!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden