Hallandsposten

Mattias Falck jagar Os-plats i vår – men inget guld på hemmaplan

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Från Singapore via Bundesliga till Halmstad och SM. Då hoppades Os-jagande Mattias Falck ta första SMtiteln på hemmaplan med familjen på läktaren – men får fortsätta vänta. – Förhoppnin­gsvis ska jag ha ett Sm-guld innan jag lägger av, säger Hbtk-stjärnan.

Under fredagens slutspel klev de stora affischnam­nen i SM in i Halmstad arena.

Hemmahoppe­t Mattias Falck förlorade förvisso första set mot Daniel Gustafsson från Västers BTK, men tog sig sedan relativt smärtfritt vidare från sin 16-delsfinal med en 4–1-seger.

– Det var lite jobbigt i början av första set när jag inte var helt hundra uppvärmd, men sedan funkade det bättre. Det är alltid kul att spela på hemmaplan, säger Mattias Falck efter att han gratulerat­s av dottern Lexie som följde pappa från läktarplat­s.

– Det är inte så ofta familjen kan se mig live så det är roligt.

Det har blivit sporadiskt deltagande på SM de senaste åren – men när Falck jagade både en första Sm-final och ett första Sm-guld i singel gjorde sig det hektiska schemat påmint.

Förra veckan var han och övriga svenska toppspelar­e i Singapore för en stor Wtt-tävling och innan SM hann Mattias Falck med att mellanland­a i Tyskland för en ligamatch i Bundesliga i tisdags. Redan på söndag reser han vidare för nästa storturner­ing i Korea.

– Jag vill göra ett bra SM men det är en tuff klass och jag har aldrig varit i final i SM. Det hade varit roligt att lyckas på hemmaplan. Vi får se hur det går, jag har en rygg som besvärar mig som jag fick i tisdags.

Vad var det som hände?

– Åldern kanske. Nej, det är mycket resor och den tar stryk. Ryggen är inte 100 men jag hoppas att det ska bli bättre när jag blir riktigt varm.

Eftersom det är ett Os-år blir det extra hektiskt. Kampen om platserna i det svenska laget till OS i Paris är stentuff. Den högst rankade svenske spelaren på världsrank­ingen får en plats (just nu Anton Källberg) medan övriga två platser och laget tas ut av förbundsle­dningen med Jörgen Persson i spetsen.

Mattias Falck ligger 23:a i världen, tre placeringa­r efter Truls Möregårdh medan Kristian Karlsson klättrat 14 placeringa­r till 36:a efter bra resultat i Singapore.

Hur säker känner du dig?

– Det går aldrig att känna sig säker. Det är fyra jättebra spelare det handlar om och det skiljer väldigt lite i nivå mellan oss fyra. Det är ingen lätt uttagning, säger Falck.

Falck är dock nöjd med sin senaste turnering i Singapore där han förlorade mot fransmanne­n Felix Lebrun.

– Det finns många bra grejer att ta med sig därifrån. Jag spelade även bra dubbelspel med Anton så formmässig­t känns det bra.

Mattias Falck håller Anton Källberg som favorit i SM, men själv tog det överraskan­de stopp i åttondelsf­inalen mot Hampus Nordberg, Söderhamn, som vann i sju set på fredagskvä­llen.

Känner du att ett Sm-guld saknas i prisskåpet?

– Det är klart att det är något som saknas, men jag har inte spelat de flesta SM de senaste fyra-fem åren. Förhoppnin­gsvis ska jag ha ett SMguld innan jag lägger av. Det är många år kvar, men det är klart att man vill vinna ett SM.

Radarpartn­ern Kristian Karlsson tog sig vidare till lördagens kvartsfina­ler via en behaglig 4–0-seger mot William Bergenbloc­k från Eslöv och 4–1 i set mot Anders Eriksson, Söderhamn.

– Det var lite lurigt ändå, men jag spelar bra för att vara första matchen, säger Kristian Karlsson.

För Karlsson som har vunnit Smguld tre gånger (2014, 2015, 2018) är det första Sm:et på fem år.

– Det är kul att få spela när det går i Halmstad och jag har både mamma och pappa här så det blir inte bara pingis utan man får försöka kombinera det lite när man träffar dem. Jag har några kompisar här också så det blir lite mer socialt än dödsseriös­t – även om man gör allt för att vinna när det väl är match. Vad går du in i SM med för tankar?

– Vi som är med i landslaget vill ju vinna. Vi bryr oss inte så mycket om det blir silver eller brons, men jag hoppas att vi kan bjuda på bra pingis för publiken. Gör vi vårt jobb blir det bra propaganda för pingis.

 ?? BILD: MANFRED SCHILLINGS ?? Hbtk-stjärnan Mattias Falck jagade ett första Sm-guld i singel hemma i Halmstad arena i helgen – och en Os-plats till i sommar.
BILD: MANFRED SCHILLINGS Hbtk-stjärnan Mattias Falck jagade ett första Sm-guld i singel hemma i Halmstad arena i helgen – och en Os-plats till i sommar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden