Hallandsposten

Spelar tennis med protes – nu gör han Vm-debut

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

” Det har varit spelare från Japan, Chile och USA där, som jag blivit vän med på facebook – man byter mail, idéer och tankar.

Först ska han försöka nå en ny topplaceri­ng i sin egna tävling i Halmstad Sportcente­r – sedan ska han spela VM för första gången. Kent Ring, som är lårbensamp­uterad, kämpar för att tennis för stående ska bli en gren på det paralympis­ka programmet. – Sporten kommer mer och mer, säger han.

Kent Ring drabbades av cancer redan i tonåren och fick amputera vänster ben.

Han har trots sitt funktionsh­inder kunnat idrotta aktivt och spelat bland annat golf på hög nivå, men på äldre dar har tennisen tagit över. Ring är numera en flitig gäst i Halmstad Sportcente­r.

I helgen är det dags för tredje upplagan av Ring Open – en tävling som Kent själv ligger bakom.

– Det känns bra. Men vi är inte så många som spelar stående tennis än och det är vårt största bekymmer. Vi är bara 20 aktiva totalt i Sverige, säger Kent Ring.

För att få sporten att växa vill han synliggöra den mer och Ring Open är ett led i den tanken.

Paratennis­en har tre grenar – rullstol, stående och intellektu­ellt funktionsh­indrade, där den sistnämnda är den absolut största klassen.

– Det är där man skulle lägga kraften egentligen, men jag ser helheten. Allt är paratennis och inom Sverige ligger det under Tennisförb­undet, vilket det inte gör i andra länder. Men det kommer mer och mer och det är då det börjar bli starkt, tror Ring och fortsätter:

– Rullstolst­ennis är redan etablerat och finns med i Paris i sommar, men man kämpar nu för att även stående ska bli en paralympis­k gren. Det skulle vara bra för de yngre som kommer bli extra motiverade. För en gammal gubbe som jag är det kört, skrattar Kent Ring.

Inom stående tennis har det den senaste tiden öppnats nya möjlighete­r via ITF (Internatio­nal Tennis Federation) och i juni avgörs både EM i Barcelona och VM i Turin för första gången.

Kent Ring, som brukar spela två internatio­nella tävlingar om året, väljer nu att satsa mot VM.

– Jag måste åka dit nu när det är första Vm:et någonsin. Det är självklart.

Det gick före EM?

– Ja, eller rättare sagt – det blir ganska långt att ligga ute i 14 dagar, bo på hotell och resa emellan. Sedan finns det kostnadsbi­ten också så jag prioritera­de VM.

Kent trivs med att tävla internatio­nellt och möta andra människor i samma situation som han själv.

– Jag har varit i Turin och tävlat vid två tillfällen tidigare och lärt känna folk. Det har varit spelare från Japan, Chile och USA där, som jag blivit vän med på facebook – man byter mail, idéer och tankar.

Hur bra är nivån på VM?

– Jag har sett de som spelar och de är väldigt bra. Visst, spelar jag mot lårbensamp­uterade, som jag, har jag mer chans, men möter jag underbensa­mputerade blir det tuffare för de kan springa på ett helt annat sätt. Är de då 22 år – jag är 63 – blir det väldigt jobbigt. Men vadå? Jag tycker ju att det här är skoj.

Ring Open är en återkomman­de tävling och den här gången kommer tio aktiva till Halmstad.

– Jag tror att vi har skött oss ganska bra för det är många spelare som kommer tillbaka.

För två år sedan blev Kent trea i turneringe­n och i fjol tvåa så i år kan det vara dags för första segern.

– Nja, man kan inte vinna sin egen tävling – det är fy skam, skrattar han. Men det kommer en kille som heter Victor Bonn som är 22 år och han spelar jättefin tennis. Han är tvåa i Sverige och är svårslagen.

 ?? BILDER: JARI VÄLITALO ?? ”Rullstolst­ennis är redan etablerat och finns med i Paris i sommar, men man kämpar nu för att även stående ska bli en paralympis­k gren”, berättar Kent Ring, som är lårbensamp­uterad.
BILDER: JARI VÄLITALO ”Rullstolst­ennis är redan etablerat och finns med i Paris i sommar, men man kämpar nu för att även stående ska bli en paralympis­k gren”, berättar Kent Ring, som är lårbensamp­uterad.
 ?? ?? Tio tävlande kommer till Halmstad för att delta i Kent Rings tävling.
Tio tävlande kommer till Halmstad för att delta i Kent Rings tävling.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden