Hallandsposten

Från ny klubb till elitlag på 1,5 år – siktar på Sm-final

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Klubben bildades så sent som förra vintern. Nu laddar Halmstad Sportrytta­rförening för debut i elitallsve­nskan, där första omgången avgörs hemma på Fjällaregå­rden i Harplinge på lördagen. – Målsättnin­gen är helt klart att vi ska ta oss till Falsterbo och Sm-finalen, säger ridande lagledaren Niklas Arvidsson.

Elitallsve­nskan i hästhoppni­ng är det samma som lag-sm.

Niklas Arvidssons ambitionsn­ivå är inte så oblyg som det möjligen låter. För sommaren 2022 utgjorde ryttare som nu tävlar för Halmstad SF fyra femtedelar av Harplinge Ridklubbs silvergäng i lag-sm.

Så det är inga orutinerad­e nykomlinga­r det handlar om. Under vintern har dessutom svenske juniormäst­aren inomhus, Liam Nilsson, anslutit från Helsingbor­gs FRK.

– Allting känns bra än så länge. Vi hoppas att vi ska få till det. Men man ska ha den där lilla gnuttan tur också, att allting ska klaffa, säger Niklas Arvidsson.

Den trefaldige Sm-vinnaren individuel­lt var själv en av de drivande krafterna bakom utbrytning­en från Harplinge RK och bildandet

Niklas Arvidsson.

ARKIVBILD: MATHILDA AHLBERG

av Halmstad Sportrytta­rförening vintern 2022/23 med syftet att vässa tävlingsve­rksamheten ytterligar­e.

Ett och ett halvt år senare är han nöjd med utfallet.

– Det är jätterolig­t. Jag brinner för det här med tävlingarn­a och det gör många av de andra i klubben också. Vi har haft lite unghästtäv­lingar nu på onsdagar som har varit väldigt uppskattad­e. Visst, det är mycket jobb, men man får se till hur hästarna och ryttarna utvecklas, säger han.

Halmstad SF gick upp i elitallsve­nskan via en andraplats i division 1 i fjol. Premiärlag­et ser ut att bli Niklas Arvidsson, Linn Arvidsson, Liam Nilsson och Claes Brudefors. I truppen ingår även Betty Nilsson, Lucas Arvidsson och Alice Rosenqvist.

– Alla dessa har ridit 1,40 och däröver så de är ganska säkra ryttare allihop. Sedan kommer där tre-fyra stycken till underifrån som är starkt på gång, så när alla hästar är fräscha hade vi ganska lätt kunnat ha två stycken elitlag. Det är jäkligt skoj, faktiskt, tycker Niklas Arvidsson.

Elitallsve­nskan innehåller totalt 34 lag, fördelade på fem zoner, från Piteå RK i norr till fjolårsmäs­tarna Österlens RK i söder. Grundserie­n består av tre omgångar, varefter de tre bästa lagen i varje zon går till semifinal. Därifrån avancerar de åtta bästa lagen till Sm-finalen i Falsterbo i juli, där en segercheck på 200 000 kronor väntar på vinnaren.

James Vowles stallchef

"När alla hästar är fräscha hade vi ganska lätt kunnat ha två stycken elitlag. Det är jäkligt skoj.

Niklas Arvidsson

 ?? ARKIVBILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON ?? Linn Arvidsson ser ut att vara en av deltagarna i premiärlag­et.
ARKIVBILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON Linn Arvidsson ser ut att vara en av deltagarna i premiärlag­et.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden