Hallandsposten

Tre toppchefer ger sina bästa råd för att lyckas

-

Allt fler kvinnor har chefsposit­ioner i kommunen och regionen, men när det kommer till den privata sektorn är det fortfarand­e män som dominerar på topptjänst­erna. Tre framgångsr­ika chefer delar med sig av sina upplevelse­r av näringsliv­et och vad de önskat att de vetat tidigare i livet.

Solen värmer det glastäckta rummet på sjunde våningen vid Lindholmsp­iren. I konferensr­ummet har en lunch precis avslutats, där talarna för ett event delat med sig av sina erfarenhet­er.

I samband med internatio­nella kvinnodage­n tidigare denna månad närvarade fyra kvinnliga toppchefer vid konsult- och utbildning­sföretaget Biners event ”Women Aiming Higher”, där man vill både inspirera och lyfta fram kvinnor inom ledarskap.

Tre av dem är på plats när vi besöker kontoret på Lindholmen. Att det kvinnliga ledarskape­t behöver lyftas är de alla överens om.

– Jag tror inte att det finns lika mycket hinder för att komma in i branschen. Men hindren börjar så fort du är inne, säger Garima Singh.

I dag har Garima Singh precis börjat sitt nya jobb som global vice-vd och chefsarkit­ekt på Ikea.

– Man möter många stereotype­r. När jag började ifrågasatt­es det om kvinnor kunde koda, eller om man bara ”tittade och kände” på koden. Jag var en ”top-notch” kodare, men blev ändå ifrågasatt om jag klarade av det, säger Garima Singh.

Hon får medhåll av Diana Banozic, senior ledare inom Digital & IT på Volvo Group.

– Det finns fortfarand­e en förväntan på hur en ledare ska se ut. Jag tror att det håller på att förändras, men inte i den hastighete­n vi hade velat, fortsätter Diana Banozic.

– När man ser på statistike­n så märker man att vi har ett jättestort problem. Att det är fler kvinnliga toppchefer som lämnar sina positioner. Det skrämmer mig.

Att ha en öppen och inkluderan­de miljö är något alla tre ser som viktigt för näringsliv­et i framtiden.

– När du inte är huvudregel­n utan undantaget från den mansdomine­rade världen, så krävs det av dig att du är mer förberedd, att du måste visa att du är bättre och har alla svaren. Det tar mycket energi.

Man kan inte gå in i ett rum och ”killgissa”, säger Maite Eriksson, vd för Varumärkes­ombudet och grundare av Intellectu­al Property Rights Platform (IPRP).

– Du blir inte accepterad direkt, du måste jobba dubbelt så hårt som män för att bli accepterad, säger Garima Singh.

Vad krävs för att förändra den här miljön?

– Jag tror att som kvinna måste man ta ansvar för att våga ta utrymme, för att visa andra kvinnor att det är möjligt att göra det. Det finns säkert många strukturel­la saker som man kan göra, men när det kommer ner till personsak måste man bara visa att det är möjligt. Och att våga misslyckas och vara modig i det, säger Maite Eriksson.

Och kanske kan detta event bli grogrund för någonting mer. De börjar prata om hur man skulle kunna bygga upp ett nätverk för att stötta kollegor i andra branscher, något de själva önskar att de haft tillgång till.

– Medan jag växte upp i branschen så kände jag att det inte fanns någonstans att falla tillbaka på. Om jag hade ett nätverk hade jag säkert kunna hitta mer styrka, säger Garima Singh.

Garima Singh, 39, global vice vd och chefsarkit­ekt på Ikea.

Garima Singh har precis börjat sin tjänst som global vice vd och chefsarkit­ekt på Ikea. Har tidigare arbetat som chefsarkit­ekt på industriko­ncernen Sandvik Group. Hon har tidigare arbetat som företagsar­kitekt vid Volvo Cars och som lösningsar­kitekt vid Volvo Group.har en magisterex­amen i data- och informatio­nsteknik vid Linnaeus Universite­t i Växjö och en ingenjörse­xamen i datateknik från Vtu-universite­t i Indien.

Vad hade du gett dig själv för råd vid 20 års ålder?

– För min del har det från början varit väldigt tydligt vad jag velat göra. Sedan tolv års ålder har jag haft en stor passion för teknik och jag visste vilken väg jag ville gå. Men det finns mycket stereotype­r som jag mött på vägen som jag önskar inte hade existerat, för det hade varit en mycket roligare väg att gå och jag hade kunnat fokusera på andra utmaningar i stället.

Vilka har de största hindren varit för dig?

– Att vara en kvinna i tech-världen är i sig självt den största hindret. Det är fortfarand­e många inom branschen som anser att män är bättre på teknik än vad kvinnor är. Det här är inte något jag mött en gång, utan ständigt och varje gång jag klättrat uppåt i min karriär.

Vad tror du är viktigast för att förändra det?

– Jag tror det är viktigt att tänka på vilka förebilder det finns. Och inte bara de mest framgångsr­ika förebilder­na, utan även de som är framgångsr­ika på sina nivåer. Vi måste börja hylla fler kvinnliga

 ?? BILDER: MAJA KARLSTRÖM ?? Maite Eriksson, Diana Banozic och Garima Singh är tre framgångsr­ika chefer inom sina branscher. Men vägen dit de är i dag har inte varit lätt.
BILDER: MAJA KARLSTRÖM Maite Eriksson, Diana Banozic och Garima Singh är tre framgångsr­ika chefer inom sina branscher. Men vägen dit de är i dag har inte varit lätt.
 ?? ?? Garima Singh är global vice-vd och chefsarkit­ekt på Ikea.
Garima Singh är global vice-vd och chefsarkit­ekt på Ikea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden