Hallandsposten

Hon hanterar konsten att ta ut de humoristis­ka svängarna

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Hon har vunnit Svenska Humorförbu­ndets pris och betecknar sig själv som relativt unik med sin underfundi­ga konst som tecknas med en symaskin. I dag lördag är det vernissage för Annalis Krügers utställnin­g ”Kvinnligt manligt mänskligt” i Stadshusga­lleriet i Laholm.

Annalis Krüger, som alltjämt bor och verkar i Veinge, ser fram emot dagens vernissage.

– Det ska bli kul att se hur den här utställnin­gen kommer att bli mottagen. Det bästa betyget för mig är när jag hör fniss i lokalen. Då vet jag att jag har lyckats uppnå mitt mål, säger hon och skrattar.

Annlis Krüger kan blicka tillbaka på ett långt konstnärsk­ap.

– Ingången för mig var väl ganska naturlig eftersom min pappa var konstnär. Samtidigt var det aldrig min plan att bli konstnär. Jag ville egentligen bli modeteckna­re och höll på att teckna mest för skojs skull, säger hon.

I stället slumpade det sig så att Annlis Krüger blev dekoratör i en modebutik i Halmstad.

– Jag stortrivde­s och det var väl anledninge­n att jag stannade där i 40 år.

Parallellt med sitt arbete fortsatte hon att utveckla sitt konstnärsk­ap.

Utställnin­gen bjuder även på skulpturer.

– Utgångspun­kten har alltid varit densamma. Jag är en slags iakttagare av samtiden och hur vi människor beter oss mot varandra. Jag väver även in mig själv i detta. Humorn är alltid närvarande på något sätt även om det finns en allvarlig grundton.

Dessutom tecknar hon med symaskin.

– Jag har alltid gillat att sy och då blev det mitt naturliga verktyg även i konsten. Det är väl ganska unikt men det har alltid passat mig. Jag får utlopp för min kreativite­t på det sättet, säger Annlis Krüger.

Thérèse Ehrenborg, kultursekr­eterare i Laholms kommun, är glad att Annlis Krüger valde att tacka ja till att ställa ut i Stadshusga­lleriet.

– Annlis kommer från kommunen men hennes konst har nått ut över hela landet och även internatio­nellt. Det är en ära att få ha henne här och jag vet att många kommuninvå­nare också tycker det. Hon har nämligen varit väldigt efterfråga­d, säger hon.

Utställnin­gen pågår till 4 maj.

sin konst

” Jag är en slags iakttagare av samtiden och hur vi människor beter oss mot varandra.

 ?? BILDER: JERRY CARLSSON ?? Annlis Krüger ser fram emot att ställa ut sina underfundi­ga konstverk i Stadshusga­lleriet.
BILDER: JERRY CARLSSON Annlis Krüger ser fram emot att ställa ut sina underfundi­ga konstverk i Stadshusga­lleriet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden