Hallandsposten

Snoppfixer­at och mossigt av Ethan Coen

- Med: Margaret Qualley, Geraldine Viswanatha­n, Joey Slotnick, C J Wilson, Beanie Feldstein och Matt Damon USA, 2024 (84 min) Mats Johnson kultur@gp.se

Drive-away dolls Regi: Ethan Coen

Sedan 1984, då ”Blood simple” hade premiär, har Joel och Ethan Coen levererat en strid ström av högkvalita­tiva filmer, till exempel ”Fargo”, ”O brother, where art thou?” och ”No country for old men”.

I purfärska ”Drive-away dolls” har Ethan Coen bestämt sig för att göra en film utan att ha storebror Joel inblandad i projektet. I stället har Ethan fått en hel del hjälp av sin medmanusfö­rfattare, och hustru, Tricia Cooke.

Gissningsv­is har Coen och Cooke tänkt sig en helt crazy ”Thelma & Louise”-variant, och en vågad lesbisk komedi, som ska kännas 100 procent Coen. Oavsett vad de tänkt sig går det mesta fel redan i den första scenen när en nervös man sitter och vaktar en portfölj på en skum bar. Följer gör en mix av bisarrt våld och humor, som inte fungerar alls.

Den där portföljen kommer att spöka genom hela den korta filmen, som kretsar kring de lesbiska tjejerna Jamie (Margaret Qualley) och Marian (Geraldine Viswanatha­n). De är bästisar, men inte ett par och varandras motsatser. Jamie blir gärna uppraggad på krogen. Marian sitter helst hemma och läser Henry James roman ”Européerna”.

Kompisarna får i uppdrag att transporte­ra en hyrbil från Philadelph­ia till småstaden Tallahasse­e, Florida. På grund av ett missförstå­nd får de fel bil och är snart jagade av två kopiöst korkade skurkar.

Tja. Det enda provoceran­de med filmens dildoskämt är att de aldrig tar slut (en väggdildo blir inte roligare andra och tredje gången). Ingen kan bli upprörd över repliken ”Det här var lika trist som att få kall spagetti på tuttarna”.

Om man skalar bort vulgoinsla­gen och ett par sexscener är ”Drive-away dolls” lika mossig som en dålig Jönssonlig­an-film från det sena 1980-talet.

Undantaget är Beanie Feldstein i rollen som den beskäftiga polisen Sukie. Feldstein har ett bett i replikerna som alla andra, inklusive Matt Damon, saknar.

Det räcker inte. Ethan Coen har all anledning att utbrista O brother, where art thou?

 ?? BILD: UIP ?? Jamie (Margaret Qualley) och Marian (Geraldine Viswanatha­n) får i uppdrag att transporte­ra en hyrbil från Philadelph­ia till småstaden Tallahasse­e, Florida, i ”Drive-away dolls”. Av misstag får de fel bil – vilket gör att de snart jagas av korkade skurkar.
BILD: UIP Jamie (Margaret Qualley) och Marian (Geraldine Viswanatha­n) får i uppdrag att transporte­ra en hyrbil från Philadelph­ia till småstaden Tallahasse­e, Florida, i ”Drive-away dolls”. Av misstag får de fel bil – vilket gör att de snart jagas av korkade skurkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden