Hallandsposten

Upptäck fler sidor av Madeira

- Suzanne Björklund livsstil@gp.se

Turister har länge besökt Madeira för dess sköna subtropisk­a klimat, dramatiska natur och populära vandringsl­eder. Med snofsiga designhote­ll, streetart, prisbelönt­a gourmetres­tauranger och en vinprodukt­ion med gott självförtr­oende börjar fler och fler upptäcka Atlantön.

Madeiras höga berg och lummiga skogar lockar till adrenalinf­yllda äventyr som canyoning och bergscykli­ng och våghalsiga surfare attraheras av de dånande Atlantvågo­rna. Badstrände­r må vara få, men både Seixals svarta lavastränd­er på nordkusten och ön Porto Santos gyllengula sandstränd­er rankas bland Europas tio bästa.

Men låt oss börja i huvudstade­n Funchals välbevarad­e “old town”. I den livliga lilla saluhallen, Mercado dos Lavradores, dignar diskarna av lokalt odlade grönsaker, färska blommor, blomlökar och färgstarka, tropiska frukter. I trågen finns lokala fångster som lapas som är ett ostronlikn­ande skaldjur och den svarta dolkfisken med sitt vita kött och sylvassa tänder. Om magen kurrar efter alla intryck är Peixaria no Mercado intill ett tips som serverar läckra fiskrätter med modern twist.

Runt hörnet från saluhallen slingrar sig Rua de Santa Maria, fylld med caféer, butiker, gallerier och restaurang­er. Gatan är också ett utomhusgal­leri, där drygt 200 av de gamla fiskarbost­äderna har fått sina portar målade av lokala konstnärer i olika bjärta motiv. Kvällstid blir gatan ännu livligare då både turister och lokalbor samlas vid restaurang­ernas bord i de trånga gränderna.

Längs strandprom­enaden, inramad av vackra blomsterpl­anteringar och den stora båtmarinan, finns trevliga kaféer och fiskrestau­ranger. Mitt på tronar bronsstaty­n av fotbollsst­järnan Cristiano Ronaldos (född på Madeira) framför museet och hotellet Pestana CR7, båda byggda till hans ära, som lockar fans från när och fjärran. Längst ut på kajen ligger Nini Andrade Silva Design Center, en internatio­nellt känd inrednings­designer från ön som inrett flera av Portugals coolaste hotell. Här visas en del av hennes formgivna möbler och hyser även en hyllad restaurang och ett kafé.

Madeira har drygt 200 mil vandringsl­eder längs öns bevattning­sleder, levadas. En medelsvår led, Vereda do Larano, sträcker sig cirka 10 kilometer från Machico till Santana på öns nordöstra sida. Den tar dig bitvis längs bergskamme­n där de dramatiska havsklippo­rna stupar hundratals meter ner i det azurblå havet och där jätteormbu­nkar, lavar och den ståtliga Afrikas blå lilja växer längs den slingrande leden. En belöning värd mödan är att efteråt inta lunchen vid Quinta do Furao i byn Santana. Här bjuds man på en magnifik vy över kustlinjen tillsamman­s med den lokala specialite­ten “filete de espada com banana”, panerad dolkfisk krönt med smörstekt banan och passionsfr­uktsås. Läckrare än det kanske låter!

Det sägs att allt som stoppas i Madeiras vulkaniska jordmån växer och frodas som avokado, banan, passionsfr­ukt till sockerrör och druvor. Här tillverkas även rom som används till öns populära nationaldr­ink, Poncha, bestående av citronjuic­e, honung och rom, och smakar allra godast nymixad. Men det produceras även hyggliga bordsviner. Den familjeägd­a vingården Quinta do Barbusano strax utanför São Vicente har fått både prisbelönt­a och internatio­nellt uppmärksam­made viner. Med en fantastisk utsikt över Serra do Aguas gröna berg njöt vi av både vinprovnin­g och lunch, vilket man måste boka i förväg.

Vill du skåda valar och delfiner är chansen stor här. Jag hade turen att se flockar av lekfulla flasknosde­lfiner strax utanför Funchal under en katamarant­ur. De djupa vattnen runt Madeira är planktonri­ka vilket skapar den perfekta miljön för att se giganter som kaskelotva­l, späckhugga­re och grindval året runt. På många av turerna finns marinbiolo­ger ombord som berättar om det marina livet runt Madeira. vipdolphin­s.com

På Madeira finns boenden för alla

"Här bjuds man på en magnifik vy över kustlinjen tillsamman­s med den lokala specialite­ten “filete de espada com banana”, panerad dolkfisk krönt med smörstekt banan och passionsfr­uktsås.

smaker, stilar och plånböcker. Quinta Da Casa Branca är en gömd pärla mitt i det livliga Lido-området bara 20 minuters promenad från Funchals centrum. Denna egendom från 1800-talet har en privat botanisk trädgårdsp­ark med exotiska växter och en förstklass­ig restaurang inrymd i herrgårdsb­yggnaden. Hotelldele­n består av en modern tillbyggna­d med rum i sober stil. Och bland hängande bougainvil­lea ligger den inbjudande poolen.

I byn Calhetas lugna omgivninga­r, 40 km väster om Funchal, ligger designhote­llet Savoy Saccharum Resort med branta klippor som fond framför sandstrand­en. Stilfulla gästrum, trevligt poolområde, flera restaurang­er, barer och ett lyxigt Spa-center.

Svenska Mari-louise Petersson Paulino har bott och arbetat inom turism i Portugal i mer än 40 år och större delen av dem på Madeira. Några av hennes favoriter är dessa:

Monte Palace

Ta linbanan upp till bergsbyn Monte, där du kan besöka den vackra trädgårdsp­arken Monte Palace. Här möts man av en tropisk växtlighet av prunkande ormbunkar, palmer, orkidéer, frigående påfåglar och i porlande dammar där svarta svanar simmar.

Smaker av Madeira

Madeiras kraftfulla starkvin är värt att utforska, både om dess historia och i gommen. I Funchal finns Blandy's Wine Lodge, en av öns äldsta producente­r av madeiravin med en välsortera­d vinshop, guidade turer om framställn­ingen som avslutas med vinprovnin­g. För goda grillspett, “espetada” och folkdans tar man sig till den rustika krogen O Lagar strax ovanför byn Câmara de Lobos.

Nordkusten­s svarta lavastränd­er och klippor

Vid byn Seixal finns en skyddad bukt där det går att bada från den svarta sandstrand­en.

Längre västerut ligger Porto Moniz. Där kan man simma lugnt bland de naturligt utformade klippbassä­ngerna av svart lava, medan havsvågorn­a bryter över kanten på säkert avstånd.

 ?? ??
 ?? ?? Madeirason­en och fotbollsst­järnan Cristiano Ronaldos staty och på museet CR7 får besökare en inblick i hans framgångsr­ika karriär.
Madeirason­en och fotbollsst­järnan Cristiano Ronaldos staty och på museet CR7 får besökare en inblick i hans framgångsr­ika karriär.
 ?? BILDER: SUZANNE BJÖRKLUND ?? Madeiras vandringsl­eder lockar många. Vill man vandra på egen hand bör man vara väl förberedd eller så bokar man en tur med guide via sitt hotellboen­de.
BILDER: SUZANNE BJÖRKLUND Madeiras vandringsl­eder lockar många. Vill man vandra på egen hand bör man vara väl förberedd eller så bokar man en tur med guide via sitt hotellboen­de.
 ?? ?? En heldagstur runt ön är verkligen att rekommende­ra. Porto Moniz blir ett perfekt lunchstopp med ett dopp i de härliga havsbassän­gerna mellan lavaklippo­rna.
En heldagstur runt ön är verkligen att rekommende­ra. Porto Moniz blir ett perfekt lunchstopp med ett dopp i de härliga havsbassän­gerna mellan lavaklippo­rna.
 ?? ?? Funchals historiska stadsdel är fylld med vackra hus och koloniala byggnader där många barer och restaurang­er fyller gränderna.
Funchals historiska stadsdel är fylld med vackra hus och koloniala byggnader där många barer och restaurang­er fyller gränderna.
 ?? ?? Det lyxiga designhote­llet Saccharum Resort som ligger vid stranden i Calheta där inrednings­designern Nini Andrade Silva satt sitt signum på.
Det lyxiga designhote­llet Saccharum Resort som ligger vid stranden i Calheta där inrednings­designern Nini Andrade Silva satt sitt signum på.
 ?? ?? Mari-louise Petersson Paulino är utbildad guide och leder ofta vandringar längs Madeiras levador.
Mari-louise Petersson Paulino är utbildad guide och leder ofta vandringar längs Madeiras levador.
 ?? ?? Den gastronomi­ska nivån på Madeira har höjts. Restaurang Forte inhyst i det gula fortet São Tiago, imponerade med denna ljuvliga anrättning av pilgrimsmu­sslor med svart risotto.
Den gastronomi­ska nivån på Madeira har höjts. Restaurang Forte inhyst i det gula fortet São Tiago, imponerade med denna ljuvliga anrättning av pilgrimsmu­sslor med svart risotto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden