Hallandsposten

Alex Voronov: EU belönar mord och tortyr

- Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Män ni skans värdighet. Frihet. Demokrati. Jämlikhet. Rätts statsprinc­ipen. Mänskliga rättighete­r. De tärde värdens om Europeiska unionen bygger på och som finns nedskrivna i EU: S grunddokum­ent. Efter deras uppräkning i Lissabon fördraget sandra artikel sägs i den tredje att EU i sina förbindels­er med övriga värden ska ”bekräfta och främja” dem.

Tyvärr har EU på senare år tagit flera stora kliv i fel riktning i förhålland­e till dessa skrivninga­r. Europeisk invandring­spanik har fått EU att dumpa sina ideal överbord. För att hålla flyktingar och andra migranter från fattiga delar av världen borta ger EU diktaturer­na i Europas grannskap rollen av gränsvakte­r. Pengar och politiskt kapital ges i utbyte mot att tyrannerna håller sina gränser stängda.

Avtalet med Turkiet har hittills varit det från demokratis­yn punktmest förkastlig­a, givet den turkiska regimens omvittnade människorä­ttsbrott, flyktingar­s utsatthet ilandet och det skydd mot politisk kritik som avtalet ger autokraten Recep Tayyip Erdogan.

Men nu har EU hittat en än värre gränsvaktr­egim. Den 17 mars underteckn­ade EU en överenskom­melse med Egypten där landet får motsvarand­e 80 miljarder kronor under fyra år. Det gjordes i Kairo av Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och inte mindre än fem europeiska stats- och regeringsc­hefer med Italiens premiärmin­ister Giorgia Meloni i spetsen.

De togs emot av den egyptiske diktatorn Abdel Fattah al-sisi som grep makten 2013 i en blodig kupp och sedan dess har styrt Egypten med militära undantagsl­agar. Den bortkuppad­e demokratis­kt valde presidente­n Muhammad Mursi dog i fångenskap 2019. En särskild Fn-utredning konstatera­de att hans död kan liknas vid statssankt­ionerat mord på grund av fängelsefö­rhållanden­a, bland annat isolering 23 timmar om dygnet.

Nivån av förtryck i Egypten överträffa­r nu det som rådde under Hosni Mubarak före den arabiska våren. Sisi har förbjudit all opposition. Antalet personer som sitter fängslade utan dom eller efter politiska skenproces­ser räknas i tiotusenta­ls – politiker, människorä­ttsaktivis­ter, journalist­er, jurister eller bara några som råkat yttra missnöje med regimen. Många inlåsta torteras och dödligt våld förekommer.

Denna rättslöshe­t drabbar även flyktingar. Egypten har runt en halv miljon Fn-registrera­de sådana. Landet är en destinatio­n och en rutt för folk som flyr från Eritrea och Sudan. Människorä­ttsorganis­ationer rapportera­r att flyktingar och asylsökand­e låses in godtycklig­t, sätts i tvångsarbe­te och deporteras till bland annat Eritrea. Det mesta av de 80 miljardern­a i EU:S strategisk­a partnerska­p med Egypten går till annat än kamp mot migration. En del är lovvärt som fattigdoms­bekämpning och främjande av ömsesidig energisäke­rhet. Men det råder ingen tvekan om att stängning av resvägen norrut är huvudvillk­oret och orsaken till att EU:S politiker ville underteckn­a avtalet före Europaparl­amentsvale­t i juni.

"Landet är en destinatio­n och en rutt för folk som flyr från Eritrea och Sudan.

De ödesdigra humanitära sambanden är de vanliga. Egypten får Eu-pengar för att hindra utresor. För att slippa en större flyktingpo­pulation kommer Egypten än mer aktivt motverka inresor – med välkända metoder. Så förutom att rent allmänt legitimera al-sisi gör sig EU indirekt medskyldig­t till övergrepp. Det är ett övertydlig­t svek av våra värden.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden