Hallandsposten

Lite om: Anders Thornberg

-

Ålder: Fyller 65 i sommar.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Bor: På Halmstads slott och i kustbandet i Stockholms skärgård. ”Men jag är skriven här och tillbringa­r nästan all tid i Halland.”

Om att bo på ett slott: ”Det är högtidligt att tänka på kungamötet 1619, då Kristian IV och Gustav II Adolf åt och drack här i dagarna sju. Men i min våning har jag mina egna saker, så där är det inte så kungligt”.

Några mål: ”I stort vill jag som landshövdi­ng verka för att människor, djur och natur mår bra och utvecklas i vårt län. Jag vill skapa lite nya statliga jobb, kanske genom att få hit någon myndighet. Jag vill också uppmana hallänning­arna att gå och rösta i Eu-valet 9 juni. Det är vi som håller ihop valet, och många inser nog inte hur viktigt det är – över en tredjedel av alla lagar som berör oss har sin grund i EU:S rättsakter.”

En vanlig dag på jobbet: ”Den kan börja med en frukostträ­ff på Slottet för 80 personer med fokus på länets turistnäri­ng och fortsätta med att vi tar beslut om ett nytt naturreser­vat. På eftermidda­gen kan det först vara ett möte med Region Halland och de sex kommunerna, och därefter en resa till Stockholm för ett träff med de andra 20 landshövdi­ngarna.”

Tjänar som landshövdi­ng:

112 000 kronor i månaden. (Hade nästan 180 000 som rikspolisc­hef.)

Tillbakabl­ick: När Anders Thornberg började som polis gick han runt med enkronor i fickan när han patrullera­de – hände något fick han springa till en telefonkio­sk och ringa på förstärkni­ng. ”Det hände enormt mycket på de 43 åren jag jobbade inom polisen, inte minst tekniskt. Men den avancerade tekniken gör oss också väldigt sårbara; utan internet havererar det mesta efter ett tag.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden