Hallandsposten

Politik HLP varnar för att hyresrätte­r hotar Frösakulls karaktär

Halmstad:

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Leif Liljebrunn (HLP) varnar för att satsningen på hyresrätte­r i Frösakull inte bygger bort segregatio­n. Han menar att risken är att Stefan Pålsson (S) i stället spär på den – samtidigt som viktig skog försvinner. Enligt Liljebrunn blir hyrorna så höga att familjer från Öster ändå inte har råd, eller att de bosätter sig alldeles för trångt.

Det var under ledamötern­as frågestund i kommunfull­mäktige som listettan för Halmstads Lokala Parti, Leif Liljebrunn, ställde kommunstyr­elsens ordförande, Stefan Pålsson (S), till svars för satsningen på hyresrätte­r bland villorna i Frösakull.

– Frösakulls­borna har kontaktat mig. De vill bo nära havet och har investerat dyrt i sitt boende. De gillar karaktären på området, men den vill du ändra på genom att bygga 2 200 nya bostäder – bland annat i skog som är viktig för miljön, sade Liljebrunn från talarstole­n.

– Du gick till val på att vilja bygga bort segregatio­nen i Halmstad, men det är dyrt att bygga i Frösakull – bland annat för att markpriser­na är höga där. Risken är att du i stället skapar en polariseri­ng när du ställer Öster mot Väster. Det blir en rättvisefr­åga att boende på Väster ska tvingas göra avkall på saker för att andra tvingas bo på Öster, hävdade Hlp-ettan.

– Har du alla i Ansvar för Halmstad med dig på bussen till Frösakull? undrade Liljebrunn, som härom året gick in i politiken efter att ha gjort sig känd som mannen som stoppade bostadspla­nerna i Eketångask­ogen.

Stefan Pålsson försäkrade dock att alla i Ansvar för Halmstad är för en utveckling av Frösakull enligt samma principer som andra ställen i kommunen byggs ut.

– Exakt hur många bostäder det blir just i Frösakull, och i vilken takt de byggs, återstår att se, menade Pålsson och pekade på att siffrorna som nämnts i Framtidspl­an 2050 byggde på att invånarant­alet är uppe i 150 000 då.

– Enligt de senaste prognosern­a blir det bara 136 000 invånare år 2050, men det är bra att Frösakull ändrar karaktär och blir en stadsdel som integreras med resten av kommunen, sade S-rådet.

– Tanken är att Wennerholm ska få bygga fler lägenheter än de som redan står där, och att dessa ska kompletter­as med radhus, påpekade Pålsson.

Liljebrunn lyfte dock fram att en tvåa går på mellan 10 000 och 15 000 kronor i månaden.

– En större familj behöver kanske en trea, och då är vi uppe i 20 000 kronor. Risken är i stället att trångboddh­eten ökar och att segregatio­nen på så sätt späs på, varnade han.

Pålsson försäkrade dock att han inte lever i någon illusion om att ”några hyresrätte­r i Frösakull löser segregatio­nen i Halmstad”.

– Däremot vet jag många med ekonomiska muskler som vill bo i en lägenhet där. Det kan vara pensionärs­paret som säljer sin villa, eller folk som går igenom en skilsmässa och har barnen i skola där, sade han och tillade:

– Och på riktigt lång sikt, när det gjorts en massa avskrivnin­gar, kommer prisbilden att bli annorlunda även i Frösakull.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden