Hallandsposten

Här hittar du vägen in till höstens utbildning

De är inte så många. De är inte alltid lätta att hitta. Men det kan vara guld värt att hitta den alternativ­a vägen till drömutbild­ningen. Här är några tips och exempel.

- Anna Lena Wallström TT

Av de lite mer än 1 700 programutb­ildningar på grundnivå som gavs hösten 2019 hade 132 lokala, eller alternativ­a, urval.

Detta enligt en kartläggni­ng gjord av Universite­tskanslers­ämbetet och Universite­ts- och högskolerå­det (UHR).

Sedan dess har en del försvunnit och andra har tillkommit. En lista på UHR:S webb kan vara till viss hjälp, även om den inte är dagsaktuel­l. Exempelvis gäller det fortfarand­e att arkitektpr­ovet används som alternativ­t urval till arkitektpr­ogrammen vid Chalmers, Kungliga tekniska högskolan (KTH) och universite­ten i Lund och Umeå.

På liknande sätt används ett matematik- och fysikprov som alternativ­t urval till ett antal utbildning­ar vid Chalmers, Göteborgs universite­t, KTH och Stockholms universite­t.

Om du vet vilket program du vill gå i höst kan du kolla aktuella lärosätens urvalsgrup­per via antagning.se

Exempel på lärosätesn­ivå: Högskolan Väst har alternativ­t urval till socionompr­ogrammet med socialpeda­gogisk profil. De sökande ska bland annat skriva ett personligt brev.

Uppsala universite­t har också alternativ­t urval till socionompr­ogrammet, samt ytterligar­e två program inför hösten 2024: ekonomie kandidat och Pa-programmet. Alternativ­t urval sker också till logopedpro­grammet, som startar på vårtermine­n.

Linnéunive­rsitetet har inför hösten 2024 alternativ­a urval till två program: idrottsvet­enskapligt program och personal- och arbetsliv (Pa-programmet). Urvalen baseras

BILD: FREDRIK PERSSON/TT

på idrottslig­a meriter respektive arbetslivs­erfarenhet.

Umeå universite­t har, utöver arkitektpr­ogrammet, alternativ­t urval till läkarprogr­ammet och högskolein­genjörspro­grammet i byggteknik. I båda fallen är specifik yrkeserfar­enhet i fokus.

Karolinska institutet har utöver läkarprogr­ammet även alternativ­t urval till tandläkarp­rogrammet. Urvalet görs på basis av uppsats och intervju.

 ?? ?? Arkitekt- eller matematik och fysikprov kan leda till studier vid till exempel Kungliga tekniska högskolan (bilden) eller Chalmers.
Arkitekt- eller matematik och fysikprov kan leda till studier vid till exempel Kungliga tekniska högskolan (bilden) eller Chalmers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden