Hallandsposten

Så lyckades Eileen Saffari ta sig in på topputbild­ningen

Det krävdes stenhård vilja, veckor av förberedel­ser och förmågan att hålla nervositet­en i schack. Men Eileen Saffari lyckades med prov och intervjuer och fick sin hett efterlängt­ade plats på läkarprogr­ammet.

- Anna Lena Wallström TT

Läkarprogr­ammet vid Karolinska institutet (KI) är en av de mest eftersökta utbildning­arna i hela landet. När ansöknings­tiden går ut den 15 april vidtar därför ett tufft urval.

Eileen Saffari har klarat nålsögat och är inne på sin femte termin.

– Det går väldigt bra. Jag har klarat de tunga, teoretiska terminerna och nu kommer den roliga biten med praktik och chansen att bli varm i kläderna, säger hon. Yrkesvalet har varit givet länge. – Jag vill ha en mening med min vardag. Medicin är otroligt intressant, och jag kan kombinera mitt intresse med möjlighete­n att hjälpa andra, säger Eileen Saffari.

Hennes väg in i studierna gick via KI:S alternativ­a urval, som innebär begåvnings­test, levnadsbes­krivning och intervjuer. Det är resultat på högskolepr­ovet som avgör vilka som får visa sin lämplighet.

Uppgiftern­a var tuffa, konstatera­r Eileen Saffari.

– Jag läste på om vad som väntade och övade bland annat på högskolepr­ovets logikdel och andra logikteste­r inför begåvnings­testet. Jag förberedde också levnadsbes­krivningen noga, så att jag visste vad jag skulle betona.

Hon tror själv att det var hennes förmåga att hålla sig lugn och samlad under intervjuer­na som gav utslag.

– Jag var väldigt nervös, men kunde behålla lugnet och babblade inte på, utan hade en mening med allt jag svarade. Så jag tror att jag gav en bild av vem jag är och hur jag agerar under press, säger Eileen Saffari.

BILD: FREDRIK PERSSON/TT

Nu, inför valet till högskolan, har hon mött många intressera­de som spontant sagt att det känns omöjligt att komma in på läkarutbil­dningen.

– Mitt svar är att det visst är möjligt. Alternativ­a urvalet ger dig chansen att visa vem du är och vad du kan, fast du kanske inte har det allra bästa betyget. Det är en bra väg in, säger Saffari.

 ?? ?? Läkarstude­nten Eileen Saffari fick en plats på utbildning­en tack vare det alternativ­a urvalet.
Läkarstude­nten Eileen Saffari fick en plats på utbildning­en tack vare det alternativ­a urvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden