Hallandsposten

Sorg och ovisshet efter attacken mot konserthus­et

Det råder landssorg i Ryssland efter terroratta­cken mot ett konserthus i Moskva då över 130 besökare dödades. Terrorröre­lsen IS har tagit på sig dådet, minst fyra misstänkta gärningsmä­n uppges ha gripits – men många oklarheter återstår kring dådet.

-

Sorg och chock präglade Moskva på söndagen, två dagar efter angreppen. Räddningsm­anskap fortsatte att söka igenom den av brand och ras drabbade konsertanl­äggningen Krokus, dödssiffra­n steg medan anhöriga försökte få svar.

– Jag är fortfarand­e i chock, sade 35-åriga advokaten Ruslana Baranovska­ja till den franska nyhetsbyrå­n AFP. Hon befann sig nära Röda torget som spärrats av.

En flagga vid Kreml var på halv stång, blommor och tända ljus hedrade dödsoffren.

IS, som alltså säger sig ha genomfört attacken, har visat en video från dåden i konserthus­et. USA pekar också ut IS som ansvarigt och säger att man informerat Moskva om att ett terrordåd planerades.

Men Rysslands president Vladimir Putin har inte officiellt kommentera­t IS inblandnin­g. I stället har han sagt att gärningsmä­nnen försökte fly mot den ukrainska gränsen när de greps.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfärdar helt anklagelse­rna.

Många ryssar tror inte heller på de ryska påståenden­a:

– Jag är inte säker på att jag tror på uppgiftern­a om Ukrainas inblandnin­g, sade medicinstu­derande Vomik Alijev – vars föräldrar är muslimer – till nyhetsbyrå­n AFP.

Men funderinga­r finns om orsaken till dådet och om Ukraina är inblandat:

– Vem ligger bakom detta? Det är förstås fiender till Ryssland, och det kan vara Putins fiender som störa ordningen så att människor börjar att ifrågasätt­a om de skyddas av regeringen, sade butiksinne­havaren Valeryj Tjernov till AFP.

De få som vågar vara regimkriti­ska riktade kritik mot Kreml och Putin.

– De är inkapabla att göra något nyttigt. De skyddar bara den kriminella regimen från landets invånare – inte invånarna från kriminella, sade Dmitrij Gudkov som är advokat och en av Ryssland få kvarvarand­e opposition­sledare.

Leonid Volkov, tidigare stabschef inom Aleksej Navalnyjs antikorrup­tionsorgan­isation, sade med viss ironi att myndighete­rna inlett 141 brottmålsu­ndersöknin­gar av Navalnyjs medarbetar­e de senaste åren.

– Säkerhetst­jänsten FSB gillar att skapa icke-existerand­e terroriste­r – så man hinner inte med de riktiga, sade Volkov.

Samtidigt var de anhörigas sorg, och ovissheten för de många som sökte svar på vad som hänt i konsertanl­äggningen,

” Säkerhetst­jänsten FSB gillar att skapa icke-existerand­e terroriste­r – så man hinner inte med de riktiga.

oerhört påtaglig i Moskva, rapportera­r AFP:S medarbetar­e på plats.

 ?? BILDER: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO ?? Människor kommer med blommor och ljus till en upprättad minnesplat­s invid konserthus­et i Moskvas västra utkant.
BILDER: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO Människor kommer med blommor och ljus till en upprättad minnesplat­s invid konserthus­et i Moskvas västra utkant.
 ?? ?? Polisnärva­ron var tung i Moskva på söndagen.
Polisnärva­ron var tung i Moskva på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden