Hallandsposten

Rysslandse­xpert om dådet: ”Omöjligt utan rysk hjälp”

Det tog nästan 20 timmar efter det våldsamma terrordåde­t i Moskva innan Vladimir Putin bröt tystnaden. Terrorgrup­pen IS, som har tagit på sig dådet, nämndes inte en enda gång i presidente­ns tal. Det gjorde däremot Ukraina.

- Malin Carlsson TT

IS har tagit på sig attentatet och videomater­ial släppt av terrorgrup­pen, som bland andra BBC verifierat, visar en av gärningsmä­nnen som öppnar eld i lokalen.

Men det betyder inte att Kreml inte är inblandat, enligt Keir Giles, Rysslandse­xpert vid den brittiska tankesmedj­an Chatham House. Han säger att det återstår många frågetecke­n – inte minst med tanke på den massiva ryska kameraöver­vakningen.

– Varför reagerade inte säkerhetst­jänsten snabbare? Varför finns det inget material från övervaknin­gskamerorn­a?

– Oavsett vem som gjorde det så hade det varit omöjligt utan någon form av hjälp av den ryska säkerhetst­jänsten, säger Giles.

Enligt Rysslandsk­ännaren finns det flera luckor i den ryska versionen.

– De personer som syns på IS videor ser inte alls ut som de som Ryssland sedan gripit. Det slår helt hål på Rysslands berättelse.

– Det här är en terroratta­ck på en terrorstat. Man identifier­ar uppenbart slumpmässi­gt utvalda personer och får dem att erkänna framför kameran.

I president Vladimir Putins tv-sända tal på lördagen nämnde han inte IS, trots att terrorgrup­pen då redan tagit på sig dådet. Putin pekade i stället på flera påstådda kopplingar mellan gärningsmä­nnen och Ukraina.

Ryssland har inget intresse av att attacken utförts av islamister, hävdar Keir Giles. Dels för att man vill framstå som ett islamvänli­gt land, dels för att man aldrig skulle erkänna att Ukraina inte är inblandat.

– De driver en linje att Ukraina på något vis ligger bakom och allt

ARKIVBILD: JOHANNES LEDEL

som motsäger det tystas, säger han.

En av de främsta anledninga­rna till den hårda retoriken kring Ukraina är, enligt Keir Giles, att hitta förevändni­ng för att mobilisera ytterligar­e soldater till kriget.

Den ryska invasionen av Ukraina har kostat många ryska soldaters liv – och eftersom makthögkva­rteret Kreml bestämmer vilken informatio­n det ryska folket tar del av, så kan de helt enkelt välja att vinkla det mot Ukraina.

– De måste hitta mer folk till armén, så det är en passande ursäkt, säger Giles.

 ?? ?? Keir Giles, docent och Ukrainakän­nare vid brittiska Chatham House.
Keir Giles, docent och Ukrainakän­nare vid brittiska Chatham House.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden