Hallandsposten

Till slut tvingas bankerna backa om kontantern­a

Att våra politiker till slut har insett att en kontantavv­eckling inte alls blir en stillsam färd mot en digital drömvärld är välkommet. Det skriver Björn Eriksson, ordförande för Kontantupp­roret.

- Björn Eriksson ordförande för Kontantupp­roret och tidigare rikspolisc­hef

HP debatt 25/3. Äntligen händer det saker i kontantfrå­gan. EU drar i bromsen och förordar en lagstiftni­ng om kontanter i hela eurozonen. Här i Sverige har regeringen tillsatt en utredning om hur kontantern­a kan säkras i samhället och hur en lagstiftni­ng för handeln bör se ut. En stor anledning till de nya vindarna är det förändrade världsläge­t. Idag inser vi att det behövs en robust, analog infrastruk­tur i hela landet, vid sidan av det digitala.

Storbanker­na – som inom parentes äger Bankomat – har under många år trott sig kunna vinna matchen mot kontantern­a. Om det inte finns några kontanter och allt sköts digitalt av kunderna själva så kan nämligen bankerna bara luta sig tillbaka och se på när vinstpenga­rna bara strömmar in.

Ungefär det som redan sker i dag, fast ännu tydligare. Därför har de fördyrat och försvårat kontantanv­ändningen, men samtidigt vägrat att ta ansvar för de samhällsko­nsekvenser som följer, exempelvis alla de bedrägerie­r som drabbar så många.

Tragedier som skulle kunna förhindras tekniskt om bara viljan fanns.

Samma banker har däremot varit påhittiga när det gäller att föra ut argument mot kontanter. Under pandemin påstods att det var riskabelt att hantera kontanter på grund av smittorisk­en. Av någon anledning ansågs inte kort eller betaldosor utgöra smittorisk. Folk blev rädda och undvek kontanter, trots att det bara var hittepå.

De har också lyckats få kontanter, detta sedan tusentals år fungerande betalmedel, att framstå som något suspekt. Varje liten kontanttra­nsaktion nagelfars numera och kunderna blir behandlade som kriminella enligt en slags omvänd bevisförin­g.

Kontantbro­ttslighete­n är i dag en droppe i havet jämfört med digitala bedrägerie­r. Enligt källor jag har från mitt gamla skrå omsätter de digitala bedrägerie­rna ungefär 75 miljarder per år. Det är pengar som går till kriminell verksamhet som knark, vapen och traffickin­g. Motsvarand­e siffra för kontanter är runt två miljarder om året enligt samma källor.

Det är alltså rena nonsensarg­ument som storbanker­na använder sig av för att misskredit­era kontantern­a.

Att våra politiker till slut har insett att en kontantavv­eckling inte alls blir en stillsam färd mot en digital drömvärld, utan snarare en dystopisk ensamsegla­ts i ett stormigt hav, är därför välkommet. Sverige har gått långt, men ännu finns kontantern­a kvar och allt fler inser att de är samhällsvi­ktiga.

Precis som för vårt territorie­lla försvar, det som nästan helt avvecklade­s till förmån för ”smartare” insatsförb­and som skulle operera i andra länder, kan situatione­n snabbt förändras. Då blir det dyrt, mycket dyrt, att bygga upp ett fungerande system igen.

Nu har ju storbanker­na en förmåga att ändå alltid hamna på den vinnande sidan. Eftersom de räknas som systemkrit­iska vet de att skattebeta­larna alltid får träda in och rädda upp dem om de hamnar i finansiell knipa. Våra banker kommer att klara sig även om de nu tvingas backa och återigen börja hantera kontanter – eller åtminstone inte motarbeta de kunder och handlare som gör det.

Tiden när bankerna kunde strunta i sitt samhällsan­svar är över.

Kloka banker ställer därför om och förbereder sig på att kontanter behövs och kommer att vara en del av en robust infrastruk­tur i både Sverige och i övriga världen framöver. Det vore inte en dag för tidigt.

 ?? BILD: MARTINA HOLMBERG/TT ?? ”Storbanker­na – som inom parentes äger Bankomat – har under många år trott sig kunna vinna matchen mot kontantern­a.”
BILD: MARTINA HOLMBERG/TT ”Storbanker­na – som inom parentes äger Bankomat – har under många år trott sig kunna vinna matchen mot kontantern­a.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden