Hallandsposten

Nyanlända behöver inte lära sig hur många sjöar det finns

- AM, Halmstadsb­o

Integratio­n. Integratio­nsinsatser och verksamhet måste omprövas i Sverige och Halmstad. Jag kom till Sverige under migrations­strömmen i 2015 och Sverige var som en helt annan planet för mig. Koranbränn­ing, hedersvåld och inte minst desinforma­tion – om att Sverige kidnappar muslimska barn – är ett tecken på misslyckad­e insatser inom integratio­nsverksamh­eten.

När jag var bosatt i Eskilstuna gick jag på en samhällsor­ienterings­kurs året 2018. I kursen ska man lära sig om det svenska samhället på sitt modersmål. Utbildning­en drivs av anställda med utländsk bakgrund och knagglig svenska. Kunskapen som vi fick var ytlig. Kursledare verkade okunniga och då kände jag att jag inte fick tillräckli­g informatio­n som kan hjälpa mig att möta det svenska samhället. Min fru kom till Sverige i slutet av 2022 och hon gick också på en sådan kurs i Halmstad. Under kursen upplevde hon samma som jag har upplevt.

För det andra diskuterad­e vi under min tid i samhällsor­ienterings­kursen vi inte vilka utmaningar det kan finnas med att komma till ett land som Sverige. I vissa fall undviks djupare diskussion såsom yttrandefr­ihet, homosexuel­la och inte minst hederskult­ur. Integratio­nsverksamh­eter, som finansiera­s av det svenska folket, måste innehålla en seriös diskussion där svenska värderinga­r ska resoneras och diskuteras på en djupare nivå med ett intressevä­ckande sätt.

Jag menar att problemet består av både kursinnehå­ll och de som undervisar kursen. Nyanlända behöver inte informeras om till exempel hur många sjöar det finns i Sverige. Det här är ”Wikipedia info” som vi inte vill satsa på. I många fall är lärarna inte pålästa om integratio­nsproblem och svenska värderinga­r sitter i ryggmärgen. Många i personalen kan inte prata flytande svenska vilket gör det svårt för dem att ta reda på problemet.

Jag tycker att vi som kommer hit har stort ansvar och skyldighet­er att anpassa oss i samhället och att lära oss vad som gäller här, men samhället har också skyldighet att informera om svenska värderinga­r och normer.

Slutligen har den naiva integratio­nspolitike­n sitt pris som vi medborgare redan har betalat för. Det är dags att ställa krav och revidera de aktivitete­r som kommunen är huvudansva­rig för. För att ska vi lyckas med integratio­n måste insatserna vara effektiva. Vi ska inte finansiera slarviga åtgärder som inte kommer att utveckla vårt samhälle!

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ”För att ska vi lyckas med integratio­n måste insatserna vara effektiva. Vi ska inte finansiera slarviga åtgärder som inte kommer att utveckla vårt samhälle!”, tycker skribenten.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG/TT ”För att ska vi lyckas med integratio­n måste insatserna vara effektiva. Vi ska inte finansiera slarviga åtgärder som inte kommer att utveckla vårt samhälle!”, tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden