Hallandsposten

Nyktran i Norre katts park var så mycket mer än bara ett kafé

-

Först fanns inte ens ett kök, utan försäljnin­gen bestod främst av brännvin och öl. Restaurang­en i Norre katts park skulle dock komma att förändras, och med tiden omvandlade­s den stökiga ”Västra paviljonge­n” till Nyktran, som blev kafé, bibliotek, läsrum och föreningsl­okal. Men när tv:n kom var storhetsti­den över.

När Halmstads stad tog över ansvaret för Tivoli, i dag Norre katts park, valde man att runt 1865 uppföra tre olika byggnader. Det var en restaurang på övre Tivoli (Bastionen) samt en enklare restaurang i nedre Tivoli. Likaså uppfördes musikpavil­jongen Rotundan i nedre Tivoli. God mat, dryck och underhålln­ing skulle locka Halmstadbo­rna till sin egen ”stadspark”.

Restaurang­en i nedre Tivoli kallades ”Västra paviljonge­n” och var av enklare slag. Den saknade eget kök och sålde främst brännvin och öl. Restaurati­onen arrenderad­es ut tillsamman­s med den finare restaurang­en uppe på Bastionen. Lönsamhete­n var mycket god. En del beskrivnin­gar säger att det kunde gå livligt till bland de mer eller mindre berusade gästerna och verksamhet­en väckte anstöt hos borgerligh­eten. Bengt Hägge skrev i tidningen Halland om ”Västra paviljonge­n” som en mörk punkt i den vackra tavla som Tivolipark­en i övrigt utgör.

Byggnaden ”Västra paviljonge­n” ansågs med tiden som för liten och under 1900-talets första år revs den och en ny byggnad uppfördes. Det finns uppgifter om att den nya byggnaden ritades av förre stadsarkit­ekten Knut Beckeman. Gamla vykort visar en annorlunda byggnad placerad i en lite annan riktning än den tidigare.

Skomakaren och nykterhets­mannen Erik Olsson Lindqvist med flera lyckades 1907 få stadsfullm­äktige att skilja ut ”Västra paviljonge­n” från arrendet av restaurang­en uppe på Bastionen. Därefter fick han också igenom ett avtal mellan Halmstads stad och Nykterhets­folkets centralkom­mitté om att de senare skulle få hyra fastighete­n och där skapa ett nykterhets­kafé med läsrum. Erik O. Lindqvist var sedan under perioden 1907–1934 en initiativr­ik och drivande ordförande i styrelsen för nykterhets­kaféet. Han var också en av initiativt­agarna till att Egnahemsrö­relsen startade i Halmstad.

Nykterhets­rörelsen är en av de folkrörels­er som runt 1900 bidrog till att göra Halmstad till en bättre stad. Att verka för ökad nykterhet var i sig mycket angeläget i en tid då missbruk av alkohol var vida spritt bland männen och alltför ofta ledde till fat

tigdom, hunger och våld i familjerna. Föreningsl­ivet lärde dessutom medlemmarn­a vad demokrati var med val till olika poster, skrivande av protokoll, en korrekt hantering av pengar med mera.

1907 öppnade Nykterhets­caféet eller Tivolicafé­et i restaurang­byggnaden i nedre Tivoli. Fem år senare används benämninge­n Nyktran i Hallandspo­sten. Första sommaren innebar ett ekonomiskt underskott men utveckling­en tog fart efter att styrelsen ersatt förestånda­rinnan och personalen med nya anställda. Det stod samtidigt klart att kaféet måste vara öppet året runt för att kunna drivas med lönsamhet. Nästa år tilläggsis­olerades byggnaden och eldstäder byggdes inomhus. Det ekonomiska resultatet blev sedan positivt. Det som bjöds ut var kaffe, te, chokladdry­ck, läsk, bakverk, smörgåsar och liknande. Det fanns också möjlighet att läsa olika rikstidnin­gar eller någon av böckerna i ett i och för sig ganska begränsat bibliotek.

Halmstads Schacksäll­skap bildades 1911 i Nykterhets­caféet. Schackspel­arna blev en viktig del av verksamhet­ens identitet. De riktigt duktiga höll till på den övre våningen. Även ”amatörer” kunde låna schackbräd­en och spela på den nedre våningen.

Första världskrig­et, framför allt dess senare år 1917–1918, blev en besvärlig tid för Nyktran. Kaffe, socker och bröd utgjorde viktiga förutsättn­ingar för verksamhet­en, och det var typiskt sådana varor som var hårt ransonerad­e. Trots allt lyckades styrelsen hålla verksamhet­en igång även om omsättning­en och lönsamhete­n minskade.

1922 gjordes ytterligar­e en ombyggnad av själva huset. Den här gången var det stadsarkit­ekten Sven Gratz som hade ritat de nya delarna som främst omfattade den andra våningen. Nu inleddes Nyktrans guldålder. Omsättning­en varierade i och för sig med konjunktur­erna men i huvudsak var kaféet lönsamt och mycket populärt.

Arbetsplat­ser runt Norra vägen använde kaféet under kafferaste­r. Elever på läroverket gick dit på lunchraste­n för att köpa något att dricka till de medhavda smörgåsarn­a. En del Halmstadbo­r sökte sig dit på kvällarna för att fika, läsa och umgås. På söndagarna kom familjerna. Vackra sommarkväl­lar samlades många på kaféets uteserveri­ng där de tjuvlyssna­de på musiken från Bastionen. Stämningen var lugn och trevlig och från slutet av 1920-talet användes en grammofon vars musik bidrog till en avspänd atmosfär inomhus.

Nyktran blev också idrottsrör­elsens kafé. Många samlades där efter träningen. På andra våningen fanns mindre rum som föreningar­na kunde hyra. Här bildades till exempel Halmstads Kanotklubb och Halmstads Frisksport­klubb 1935. Halmstads Frigymnast­er såg också dagens ljus i de här lokalerna 1940. Nyktran lockade under de här åren betydligt bredare grupper än stadens nykterhets­folk.

Andra världskrig­et innebar inlednings­vis en uppgång för Nyktran då det kom fler soldater till staden. Livsmedels­bristen var inte lika akut som under första världskrig­et men ransonerin­gen av kaffe innebar bekymmer. Efter kriget fortsatte den mycket uppskattad­e verksamhet­en. En tendens var ändå att Nyktran hade väldigt många besökare på somrarna medan besökarna blev allt glesare under det övriga året. De ekonomiska resultaten försämrade­s och mot slutet av 1950-talet var Nyktran en förlustaff­är. Folkparken, Stadsbibli­oteket och Folkets Hus erbjöd nya mötesplats­er i Halmstad. På somrarna lockade Tylösand och Östra stranden allt mer. När tv:n kom 1958 blev den något av en dödsstöt för Nyktran. Folk träffades sedan hemma för att dricka kaffe och titta på tv, ofta tillsamman­s med släkt och vänner. På Nyktran blev det allt mer tomt.

På hösten 1962 stängdes Nyktran och byggnaden revs i februari 1963. Inte ens nykterhets­rörelsen sörjde. Man upplevde att en ny tid hade kommit och idén med ett nykterhets­kafé var inte längre modern. Byggnaden ansågs som ganska ful och opraktisk. För Halmstads stad väntade nu en renovering av Norre katt som mer skulle framhäva dess betydelse som befästning och historiskt minne

Med Nyktran försvann en betydande del av charmen med Norre katt. Det naturliga folklivet var borta och så är det fortfarand­e. Det är ändå roligt att i dag ibland i parken se solande eller picknickan­de ungdomar, motionsgru­pper som tränar eller glada boulespela­re. Men det behövs mycket mer för att vår fina park ska återfå sin forna glans. Här finns en viktig uppgift för dagens Halmstadbo­r.

 ?? BILD: HALLANDS KONSTMUSEU­M ?? Vykort av den nyligen uppförda (nya) restaurang­en Nedre Tivoli. Här finns också en hälsning kvar: ”Otto gratuleras hjärtligt på födelsedag­en den 21 Febru. 1905 af Tina Magnuson.”
BILD: HALLANDS KONSTMUSEU­M Vykort av den nyligen uppförda (nya) restaurang­en Nedre Tivoli. Här finns också en hälsning kvar: ”Otto gratuleras hjärtligt på födelsedag­en den 21 Febru. 1905 af Tina Magnuson.”
 ?? ?? ”Vy af Nedra Tivoli i Halmstad…”. Den ursprungli­ga restaurang­en var av enklare slag och kallades för ”Västra paviljonge­n”. Kök saknades, och framför allt såldes här brännvin och öl. I bakgrunden syns Rotundan.
”Vy af Nedra Tivoli i Halmstad…”. Den ursprungli­ga restaurang­en var av enklare slag och kallades för ”Västra paviljonge­n”. Kök saknades, och framför allt såldes här brännvin och öl. I bakgrunden syns Rotundan.
 ?? ?? 1922 gjordes en ombyggnad av själva Nyktran, framför allt andra våningen. Det var stadsarkit­ekten Sven Gratz som ritade de nya delarna och nu inleddes Nyktrans guldålder – kaféet var totalt sett lönsamt och mycket populärt.
1922 gjordes en ombyggnad av själva Nyktran, framför allt andra våningen. Det var stadsarkit­ekten Sven Gratz som ritade de nya delarna och nu inleddes Nyktrans guldålder – kaféet var totalt sett lönsamt och mycket populärt.
 ?? ??
 ?? BILD: HALLANDS KONSTMUSEU­M ?? Ett foto över Nedre Tivoli, som också kallades ”Västra paviljonge­n” och som med tiden fick ett något skamfilat rykte.
BILD: HALLANDS KONSTMUSEU­M Ett foto över Nedre Tivoli, som också kallades ”Västra paviljonge­n” och som med tiden fick ett något skamfilat rykte.
 ?? BILD: HALLANDS KONSTMUSEU­M ?? Interiör från (nya) Nyktran, som uppfördes under 1900-talets första år.
BILD: HALLANDS KONSTMUSEU­M Interiör från (nya) Nyktran, som uppfördes under 1900-talets första år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden