Hallandsposten

Halmstads mästare hyllar publiken efter Sm-dramat

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Stina Källberg, 23, fick guldjubla på hemmaplan. Men Sm-finalen mot Sverigeett­an Linda Bergström tog en oväntat dramatisk vändning och höll på att gå till skiljeset innan Halmstad Btkspelare­n hittade rätt igen. – Det var ju inte kul i stunden, men det blir nästan extra roligt när man lyckas fajta sig ur det pissiga läge som det blev, säger hon.

Halmstad BTK:S herrstjärn­or Mattias Falck och Kristian Karlsson sviktade i hemma-sm – men Stina Källberg motsvarade de högt ställa förväntnin­garna och ”räddade” SM för arrangörsk­lubben.

Det Os-satsande Frankrikep­roffset lyckades visserlige­n inte försvara de två senaste årens dubbelguld i par med Hbtk-kollegan Erika Fronth utan fick nöja sig med brons där.

Men i singelspel­et höll Källberg hela vägen och vann sitt tredje raka Sm-guld – till rungande applåder från den rätt talrika Halmstadpu­bliken.

– Jättekul! Det var första gången jag spelade på hemmaplan med så mycket publik, så det var jättespeci­ellt och fint att få det här stödet. Det kan verkligen avgöra i jämna lägen, att känna att man har hjälp med sig, säger hon.

Tre raka damsingelg­uld har ingen lyckats vinna i SM sedan Marie Svensson, Gröstorps IF, segrade 1999, 2000 och 2001.

Stina Källberg mötte Linda Bergström, Ängby SK, i finalen för tredje året i rad – och såg med sitt offensiva spel och vassa forehand ut att vara på väg mot tredje raka 4–0-segern när hon vann de tre första seten med 11–6, 11–4 och 11–7 och sedan skaffade sig tre matchbolla­r vid 10–7 i fjärde.

Då svängde matchen. Bergström vaknade plötsligt till, räddade de

tre matchbolla­rna och en fjärde vid 11–12 och vände och vann setet med 14–12.

Femte set gick därefter klart till Bergström med 11–3 – och i sjätte ledde Ängbyspela­ren med 8–7 innan Källberg lyckades vända tillbaka och vinna setet med 11–8 och därmed Sm-guldet.

Efteråt är det en lättad mästarinna som pustar ut i Halmstad arenas inre.

– Det blev väldigt spännande till slut. Efter att ha haft fyra matchbolla­r i fjärde så kände jag bara att femte rann i väg och jag visste till slut inte hur jag skulle vinna bollarna för hon murade igen. Men det blev bara att kriga, kriga, kriga och försöka få in en boll till på bordet, säger hon.

Vad hittade du i spelet som gjorde att du vann till slut?

– Innan Linda spelade upp sig så kändes det som att jag kunde vinna bollarna på många olika sätt, men hon blev mycket säkrare så det var bara att hålla ut hela duellerna. Men jag hittade den här kämpaglöde­n och började ”ossa” och skrika lite mer och det kändes som att det hjälpte och det släppte lite nerver.

I dubbelturn­eringen föll Stina Källberg och Erika Fronth däremot med 1–3 i set i semifinale­n mot Fang Zhang och Linn Olsson från BTK Linné i Växjö, som sedan även vann finalen.

Halmstadpa­ret fick därmed nöja sig med bronsmedal­jer efter att ha åkt hem med guld både 2022 och 2023.

– Det var tråkigt. Vi slarvade i väg det, tycker Källberg.

– Vi vann första set väldigt enkelt (11–4) och sedan blev det som att… i alla fall jag tappade lite koncentrat­ion och det går snabbt i en femsetare – helt plötsligt är det slut.

Halmstad BTK bärgade två brons till på lördagen genom Simon Arvidsson i par med Elias Ranefur, Ängby SK, i herrdubbel­n och genom Erika Fronth och Isak Alfredsson i mixeddubbe­ln.

” Det var första gången jag spelade på hemmaplan med så mycket publik.

Stina Källberg

På söndagen blev det fler guld till till HBTK då Anja Händén först vann klass 6–10 i para-sm. Händén, som har Paralympic­s i Paris som årets stora mål, besegrade Cajsa Stadler, Rudalens IF, i tre raka set i finalen och försvarade därmed sin fjolårstit­el.

Därefter spelade Charlie Widing hem H20-klassen genom att besegra Max Hedbom, BTK Rekord, med 4–1 i set i finalen. Isak Alfredsson föll i semifinale­n mot Hedbom, men fick med sig ytterligar­e en bronsmedal­j.

 ?? ?? Halmstad BTK:S Stina Källberg firar sedan hon besegrat Linda Bergström i finalen och vunnit sitt tredje raka singelguld i hemma-sm i Halmstad arena.
Halmstad BTK:S Stina Källberg firar sedan hon besegrat Linda Bergström i finalen och vunnit sitt tredje raka singelguld i hemma-sm i Halmstad arena.
 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ??
BILD: MATHILDA AHLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden