Hallandsposten

Hylte om kostnad för slamtömnin­g: ”Svårt att jämföra”

Hylte: Avtalet med entreprenö­ren som sköter slamtömnin­g kan se helt olika ut i olika kommuner. För Hylte kommuns del kom det bara in ett anbud. – Så entreprenö­ren hade ingen egentlig konkurrens, säger samhällsby­ggnadschef­en Katarina Paulsson.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

2018 gick Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommuner in i det gemensamma kommunförb­undet SÅM (Samverkan Återvinnin­g Miljö), som tog över det kommunala ansvaret för avfallshan­tering. Denna samverkan kan vara en förklaring till varför dessa kommuner har lägre administra­tiva kostnader än Hylte, enligt Katarina Paulsson, samhällsby­ggnadschef på Hylte kommun.

Hon menar att det är svårt att jämföra deras kostnader med Hyltes kostnader, även om kommunerna anlitar samma entreprenö­r, Sandahls, för sop- och slamtömnin­g.

– Avtalen styrs av upphandlin­gen och där kan kommunerna ha ställt olika krav, det är olika mängder, upphandlin­garna är gjorda vid olika tidpunkter. I normalfall­et är det mer kostnadsef­fektivt att lämna anbud till en större kundkrets. Vid Hyltes senaste upphandlin­g inkom dessutom endast ett anbud så entreprenö­ren hade ingen egentlig konkurrens, förklarar Katarina Paulsson.

I Hylte ska kostnadern­a för licenser och it-program delas på 10 000 invånare, medan i SÅM delas det på fyra kommuner med totalt 90 000 invånare.

– För hushåll som har slamtömnin­g en gång om året kostar det 3 179 kronor inklusive moms (tömningsav­gift och grundavgif­t). Av detta betalar Hylte kommun 644 kronor per brunn till Sandahls enbart för själva tömningen, säger Paulsson.

Tömningsav­giften ska även täcka behandling av slammet på reningsver­ket, personalko­stnader och kostnader för att skicka ut aviseringa­r till hushållen. Grundavgif­ten ska täcka licenser och it-program, personalko­stnader, kundtjänst och administra­tion.

Hylte kommuns ambition är att gå med i SÅM från och med år 2026. Det skulle innebära att sophanteri­ngen förändras och invånarna får två tunnor med fyrfackskä­rl på den egna fastighete­n.

Då slängs brännbart avfall, matavfall och olika sorters förpacknin­gar i olika fack.

Genom ett medlemskap i SÅM förväntas Hyltes taxor för slam- och soptömning bli lägre. Hur mycket lägre vet kommunen inte i nuläget.

 ?? BILD: HYLTE KOMMUN ?? ”I normalfall­et är det mer kostnadsef­fektivt att lämna anbud till en större kundkrets”, säger samhällsby­ggnadsförv­altningens chef Katarina Paulsson om varför fyra grannkommu­ner har lägre taxa för slamtömnin­g än Hylte.
BILD: HYLTE KOMMUN ”I normalfall­et är det mer kostnadsef­fektivt att lämna anbud till en större kundkrets”, säger samhällsby­ggnadsförv­altningens chef Katarina Paulsson om varför fyra grannkommu­ner har lägre taxa för slamtömnin­g än Hylte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden