Hallandsposten

Vittnesmål: De sade ingenting – bara sköt

- TT

I närmare en timme sköt attentatsm­ännen urskillnin­gslöst mot alla som rörde sig. Vittnesmål­en från det dödligaste terrordåde­t i Ryssland på närmare 20 år skildrar fasansfull­a scener av död och panik – och svårighete­r att ta sig ut.

Människor höll på att slå sig ned i stolsrader­na i konserthus­et Crocus City Hall i Moskva vid klockan åtta i fredags kväll. Klockan som berättar att föreställn­ingen ska börja hade ringt två av tre gånger när det började smälla.

Den första tanken var att någon avfyrade fyrverkeri­er eller smällare, berättar flera personer som var där för olika oberoende ryska och internatio­nella medier.

– Då såg jag terroriste­r som sköt mot folk. De kastade flera brandbombe­r och det började brinna överallt, säger en person till brittiska BBC.

Ett annat vittne, Sergej, berättar för nyhetssajt­en Vazjnyje Istorii att han var i foajén utanför konsertsal­en när attacken inleddes.

– Jag hörde skott, såg män med automatvap­en. De var skäggiga, jag såg bara två. De sade ingenting. De gick runt och sköt, som stridsvagn­ar.

Mot vissa utgångar ledde blodspår, medan smällarna ekade från olika håll i lokalerna.

En del vittnen berättar hur de och andra kröp omkring på golven – över skadade och dödade människor. Många berättar att nödutgånga­rna var låsta.

27-åriga Arina berättar för den brittiska tidningen The Guardian hur hon liggande på golvet, omgiven av blodiga, orörliga kroppar, såg en kvinna försöka prata med en av de kamouflage­klädda män som gick runt och sköt. Kvinnan fick inget svar – i stället sköts hon ihjäl på nära håll.

Arina lyckades springa därifrån och nedför rulltrappo­rna, ut ur byggnaden.

– På vägen ned såg jag blod på golvet överallt och många kroppar. En del personer försökte bära iväg andra som var livlösa, säger hon.

De som lyckades fly ut i Moskvakväl­len vände sig om och kunde se hur lågorna slukade konserthal­len. Och en ännu värre syn: hur människor på byggnadens övre våningar ban

BILD: VITALY SMOLNIKOV

kade med panikslagn­a nävar på fönstren.

– Vi visade med händerna var de skulle springa, var utgångarna fanns. Vi vet inte om de kom ut eller inte i slutänden, säger vittnet Dave till Agentstvo och konstatera­r att personerna försökte gömma sig där uppe samtidigt som våningarna började slukas av eld.

En annan besökare, Julia Tjaritonov­a, blev skjuten i axeln. Hennes pojkvän sköts i armar och ben.

– En gladlynt kvinna sålde biljetter vid entrén. När vi sprang därifrån låg hon med biljettern­a fortfarand­e i handen, med en kula i huvudet. Jag har fortfarand­e den bilden i mitt huvud, säger Tjaritonov­a till Telegramka­nalen Astra.

 ?? ?? Kvinnor lägger blommor utanför konserthal­len i Moskva där dådet ägde rum på fredagen.
Kvinnor lägger blommor utanför konserthal­len i Moskva där dådet ägde rum på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden