Hallandsposten

Anders Sällström från Kinna har patrullera­t gatorna i 46 år

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Han jobbade när Olof Palme sköts ihjäl, tog emot överlevand­e från Estonia och var först på plats efter det dödliga vansinnesd­ådet i Gamla Stan. Det 46:e året på gatorna blir dock Anders Sällströms sista i uniform. – När jag började hade ungdomar en helt annan respekt, i dag kan de ju vara brottsling­ar redan när de är 10-11 år, konstatera­r han.

Han var bara 21 år gammal när han lämnade uppväxtens Kinna för att påbörja polisutbil­dningen i Stockholm. Nu har nästan ett helt liv passerat, Anders Sällström har blivit 67 år och är plötsligt inne på sitt sista år i yrket.

Till skillnad från många jämnåriga har han dock aldrig lämnat gatorna för kontoret. I dag verkar han som gruppchef för Södermalms områdespol­iser – och är inne på sitt 46:e år som polis i yttre tjänst. Det måste vara rekord?

– I Stockholm skulle jag påstå att jag är äldst, men jag kan inte uttala mig om hur det ser ut ute i landet, säger han och förklarar karriärval­et:

– Jag trivs bäst ute helt enkelt. Jag är ingen krimmare. Annars är det ju oftast kriminalut­redare som man blir med tiden.

När han blickar tillbaka på alla år som gått är det många minnen som dyker upp – och historiska händelser som han upplevt från första parkett.

Kvällen den 28 februari 1986 står särskilt ut. Klockan var närmare halv tolv när larmet kom om en skjutning vid krogen Monte Carlo i korsningen Sveavägen-kungsgatan. Anders berättar att det dröjde innan han och kollegan blev inkopplade i ärendet. Till en början följde de istället dramat via bilens polisradio.

– Först visste man inte vem det handlade om, men sen hörde jag någon i bakgrunden som sa ”Är det statsminis­tern?”. Men jag tänkte att det inte finns en möjlighet – han går väl inte själv på stan?

Det var först när han kom

till Sabbatsber­gs sjukhus och såg det stora pådraget som han insåg att uppgiftern­a var sanna – Olof Palme var mördad. När Sveriges Radio gick ut med nyheten senare på natten blev det alldeles tyst bland poliserna som befann sig på stationen.

– Det var en surrealist­isk känsla. Det var svårt att ta till sig att det hade hänt i Sverige. Jag tror inte man fattade det förrän på morgonen när vi gick hem. Det var en jättemärkl­ig natt. Jag kom ihåg att vi berättade för folk vad som hade hänt – men det var ingen som trodde på det.

Han beskriver den första tiden efter mordet som rörig.

– Jag var på mordplatse­n samma natt. Det mest iögonfalla­nde var att det var så dålig avspärrnin­g. Det var lite band och sen såg man blodet. Vi gick också längs den förmodade flyktvägen och tittade under bilar och så där. Allt var ganska planlöst, säger han och fortsätter:

– Det var inget tal om att spärra av tunnelbano­r, bussar eller sätta vägspärrar. Det var fullständi­gt hjärnsläpp i hela polisledni­ngen. Det var påtagligt att alla blev paralysera­de. Allt var mer amatörmäss­igt då, det fanns ingen insatsledn­ing på det sättet. Det är en stor skillnad mot i dag.

Vad tänker du kring alla teorier om gärningsma­n och motiv?

– På senare år säger jag Skandiaman­nen. Förra veckan träffade jag faktiskt den kollega som jag åkte med den natten. Han var helt säker på samma sak. Men innan det var jag inne på Christer Pettersson. Jag har ju träffat honom. Han var kapabel – han såg galen ut helt enkelt. Men vad hans motiv skulle vara kan man ju fundera på.

” När vi kom in på gatan såg vi hur folk stod och tryckte sig upp mot väggar och rutor.

I maj 2003 kom ett larm om en händelse i Gamla stan som senare skulle rubriceras som ett vansinnesd­åd – två personer dödades och femton skadades efter att ha blivit påkörda av en bilist.

De första uppgiftern­a handlade dock bara om att någon hade kört in på den smala Västerlång­gatan. Anders Sällström var först på plats med sin kollega.

– När vi kom in på gatan såg vi hur folk stod och tryckte sig upp mot väggar och rutor. När jag klev ur anade jag en bil på tvären längre fram.

Däremellan såg han flera skadade personer liggande på marken. Han minns att han ropade efter en läkare, men att han inte hörde om någon svarade.

– Man brukar säga att det första sinnet som försvinner är hörseln. Förmodlige­n var det skrik och sådant, men jag hörde ingenting. Jag kunde inte riktigt ta in allt.

Han berättar hur han ändå lyckades samla ihop sig och bilda en ledningspl­ats som snabbt fylldes av poliser och sjukvårdar­e.

En man i 50-årsåldern greps på platsen. I förhör påstod han att bilen han framförde var fjärrstyrd. Han dömdes senare till sluten rättspsyki­atrisk vård.

– Det där bär jag med mig även om det också är bearbetat. Det var i samband med Estonia som vi fick en organisati­on av debriefing och avlastning, säger Anders.

Just den 28 september 1994 är också ett datum som Anders Sällström aldrig glömmer. Precis som resten av Sverige vaknade han till rubriker om hundratals döda på Östersjön. Tillsamman­s med sina kollegor blev Anders utringd till Tallinnter­minalen med uppdraget att ta emot anhöriga.

– Man hade spärrat av hela parkeringe­n. Sen fick anhöriga gå upp till ett rum, ta en nummerlapp och sätta sig. Sen fick de reda på om ens anhörig var saknad eller inte. 90 procent var saknade. Jag stod utanför när familjerna kom. Man önskade lycka till, men orden stockade sig.

Några timmar senare fick han och kollegorna i uppgift att även ta emot överlevand­e.

– De kom senare på kvällen med en Viking Line-båt. I dag skulle man inte ha haft samma personer som gjorde båda sakerna. Det blir för mycket.

Det är en av flera saker som har förbättrat­s inom myndighete­n med åren, anser han.

– Vi är duktigare på att ta hand om varandra i dag. När jag började fanns inte det. Då fick man gå hem och sova fast man varit med om något traumatisk­t dödsfall. Nu har man koll på varandra på ett annat sätt.

En skillnad – negativ sådan – mot då är dock hur man som polis kan bli bemött, säger han.

– När jag började hade ungdomar en helt annan respekt, i dag kan de ju vara brottsling­ar redan när de är 10-11 år. Man blir kallad saker och ting som vore helt otänkbart när jag började. Det är så stor skillnad. Respekten finns inte. Det är ett tuffare klimat.

På 80-talet var en skjutning något som inträffade ett fåtal gånger per år. Förra året dödades 63 personer i skottlossn­ingar – som i de flesta fallen kopplas till kriminella gäng.

Det är en utveckling som Anders Sällström inte såg komma – och inte heller ser någon enkel lösning på.

– Det är lätt att säga att det handlar om invandring, men hur har vi det egentligen i våra hem? Tar vi hand om våra ungdomar och barn? Hur är det i skolorna? För att få bukt med det måste hela samhället ställa upp och hjälpas åt, det kan inte polisen göra själva.

Vad har du för tips till dina yngre kollegor?

– Jag brukar säga att jag uppträder så som jag själv vill bli bemött. Jag möter folk med respekt vad de än har gjort. Det vinner man mest på i längden. Om jag beter mig illa lär jag inte kunna få någon informatio­n. Sen finns det såklart folk som är helt galna. Då spelar det ingen roll hur du beter dig.

Gäller samma sak även mot förhärdade gängkrimin­ella?

– Jag kan tycka det i vissa situatione­r. De vill väl också bli respektful­lt bemötta, även om vi vet vad de har gjort och tänker göra. I de situatione­r jag hamnar blir det sällan uppjagat. Det kan nog bero på hur jag uppträder.

Stora historiska händelser har även blandats med tragedier som berör färre. Anders drar sig särskilt till minnes en jul på 80-talet då en kvinna dött efter att ha hoppat från femte våningen.

– Vi var där och torkade bort blodet. När vi sitter i bilen och skriver rapport så kommer det en tonårsgrab­b gåendes med en kasse med julklappar. På något vis fick jag en känsla att han skulle upp till den lägenheten. Det visade sig vara hennes son. Vi fick ta hand om honom och köra hem honom till hans pappa. Det har etsat sig fast i minnet.

Snart väntar ett helt annan tillvaro för Anders Sällström, men känslorna kring att lämna in uniformen är blandade:

– Det kommer nog bli tufft, men samtidigt kanske jag inte riktigt hänger med i det digitalise­rade. Det går undan. Utifrån den synvinkeln så är det dags, konstatera­r han och fortsätter:

– Men då börjar ett annat liv. Jag kanske ska börja spela golf, skaffa hund, resa mer. Jag har mycket planer. Sen har jag en hustru som är yngre än mig, så jag får väl söka marktjänst hemma.

 ?? ?? Minnena från händelsen på Västerlång­gatan i Gamla stan lever fortfarand­e kvar. ”Jag kände stopp, nu måste jag samla mig om jag ska kunna leda det här”.
Minnena från händelsen på Västerlång­gatan i Gamla stan lever fortfarand­e kvar. ”Jag kände stopp, nu måste jag samla mig om jag ska kunna leda det här”.
 ?? BILDER: STEFAN JERREVÅNG ??
BILDER: STEFAN JERREVÅNG
 ?? ?? ”Vi är duktigare på att ta hand om varandra i dag. När jag började fanns inte det. Då fick man gå hem och sova fast man varit med om något traumatisk­t dödsfall”, säger Anders Sällström.
”Vi är duktigare på att ta hand om varandra i dag. När jag började fanns inte det. Då fick man gå hem och sova fast man varit med om något traumatisk­t dödsfall”, säger Anders Sällström.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden