Hallandsposten

Så mycket tuffare har det blivit att leva som singel

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Att leva som singel är tusentals kronor dyrare per månad än att leva i par. Och singlarna får allt tuffare att klara sin månadsbudg­et. – Det är en tråkig tid framåt för det handlar om fasta kostnader som är svårare att kapa, säger Magnus Hjelmér, vardagseko­nom på Ica Banken.

Sverige har flest singelhush­åll i hela EU. Vid slutet av 2022 var ensamståen­de utan barn 41 procent av hushållen.

Singlar har fått en allt tuffare ekonomi att hantera under de senaste årens inflations- och räntechock. För singlarna till skillnad från paren, måste bära hela kostnadsök­ningen själva.

– Det är otroliga skillnader och det har skett en ganska stor förflyttni­ng om man ser till matpriser och framför allt boende, fram till i fjol. Och med årets stora höjningar för hyresrätte­r som man flaggat för, kommer det att slå ännu hårdare, säger Magnus Hjelmér, vardagseko­nom på Ica Banken.

Det är inte bara i Sverige som singlarna har fått en kärvare ekonomi, i USA talar man i dag om de allt högre boendekost­naderna för ensamhushå­ll som en ”singles tax” (skatt på att vara singel).

Förutom att hyra eller brf-avgifter blir mer kännbara när du inte har någon att dela dem med, har singlar som vill köpa rot- och ruttjänste­r, bara hälften så stor möjlighet att göra skatteavdr­ag, jämfört med den som lever tillsamman­s med en annan vuxen. Och de kan inte heller dela eventuella ränteavdra­g med någon.

Och det är framför allt inom boendekost­nader som singlar fått känna på en hisnande förändring sedan räntan höjdes kraftigt 2022.

Magnus Hjelmér har räknat på hur mycket dyrare det är att bo som singel i Göteborg, jämfört med den som bor ihop med en annan vuxen. Hur stor skillnaden är kan du se i tabellen nedan.

– Innan räntehöjni­ngarna kunde det till och med vara dyrare att bo i hyresrätt än i bostadsrät­t på vissa orter i landet. Men efter räntehöjni­ngarna har bostadsrät­terna verkligen dragit iväg, säger Magnus Hjelmér.

– Och då ska man tänka på att alla övriga fasta kostnader tillkommer, säger han.

I USA har det gått så långt att singlar börjar flytta ihop för att klara kostnadern­a. Och det finns signaler om att samma sak är på väg att ske även i Sverige.

Vad ska singlar göra för att klara den allt tuffare ekonomin?

– Det är en tråkig tid framåt, och här får man bita i det sura äpplet, för det är mycket fasta kostnader som är svårare att kapa, säger han.

Konsumentv­erkets beräkning för hushållsko­stnader per månad under 2024 för en singelpers­on från 26 till 49 år är cirka 10 000 kronor. Men då är inte boendekost­naden och jobblunche­r på stan inräknade.

Vad singlar framför allt måste tänka på är att bygga upp en buffert för att klara tre månaders utgifter.

– Det gäller att säkra bufferten och göra någon form av stresstest om vad som händer om jag skulle förlora jobbet eller bli sjuk, säger Magnus Hjelmér.

De som bor i bostadsrät­t kan se över om de har möjlighet att få jämkning på inkomstska­tten.

– Om man har stora räntekostn­ader kan det vara extra fördelakti­gt att jämka och se om det kan ge möjlighet att spara undan mer till bufferten, säger han.

Dessutom är det bra att ha koll på de stora livsmedels­kedjornas kampanjer och till och med kanske göra veckomenye­r efter dem. Eller kompishand­la med en vän, där man har var sin korg och en gemensam där man kan göra bra affärer på att köpa större förpacknin­gar som man delar på sedan.

– Om man har möjlighet att ställa bilen och cykla istället sparar man 40 000 kronor om året, sett till en månadsavgi­ft för en bil. Om man åker kollektivt sparar man mer än 30 000 kronor om året, jämfört med att köra bil, säger Magnus Hjelmér.

Om man jagar kronor och ören är det också bra att se över sina försäkring­ar och vilka eventuella prenumerat­ioner som man vill behålla.

EU:S konkurrens­kommission­är Margrethe Vestager.

"Det gäller att säkra bufferten och göra någon form av stresstest om vad som händer om jag skulle förlora jobbet eller bli sjuk

Magnus Hjelmér Vardagseko­nom på Ica Banken

 ?? ARKIVBILD: DAVID ZALUBOWSKI ?? Singlar har generellt en mycket tuffare ekonomi än par, att hantera.
ARKIVBILD: DAVID ZALUBOWSKI Singlar har generellt en mycket tuffare ekonomi än par, att hantera.
 ?? ARKIVBILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT ??
ARKIVBILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT
 ?? BILD: ICA BANKEN ??
BILD: ICA BANKEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden