Hallandsposten

Nu stärker vi kvinnors frihet

- Josefin Malmqvist (M) riksdagsle­damot och ordförande Moderatkvi­nnorna Helena Storckenfe­ldt (M) riksdagsle­damot och ordförande Moderatkvi­nnorna Halland

Under de senaste åren har kvinnors frihet begränsats av otrygghet. Den moderatled­da regeringen gör nu flera insatser för att göra Sverige tryggare och ser bland annat till att vi får fler synliga poliser. Det skriver de moderata riksdagsle­damöterna Josefin Malmqvist och Helena Storckenfe­ldt.

HP debatt 26/3. Sverige har länge varit ett av världens mest jämställda länder, men utveckling­en har på flera områden gått åt fel håll. Nu gör vi det som S borde ha gjort medan de hade chansen och vänder utveckling­en med konkreta reformer som stärker kvinnors frihet.

För oss är jämställdh­et en fråga om frihet. Frihet att kunna tjäna sina egna pengar. Frihet att kunna bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp. Under de senaste åren har kvinnors frihet begränsats av otrygghet. Unga kvinnors utsatthet för sexualbrot­t har mångdubbla­ts och fler än var tredje kvinna är rädd för att vistas ute i sitt eget bostadsomr­åde sent på kvällen.

Den moderatled­da regeringen gör nu flera insatser för att göra Sverige tryggare och ser bland annat till att vi får fler synliga poliser. Moderatkvi­nnorna vill också se skärpta straff för sexualbrot­t och möjlighet att utdöma vistelsefö­rbud för våld mot närstående.

I en svår ekonomisk tid tar regeringen ansvar för välfärden och skjuter till sex miljarder kronor till regionerna för att stärka sjukvården och undvika uppsägning­ar av vårdperson­al. Patienter och vårdperson­al ska inte drabbas av regionerna­s tillfällig­t försvagade ekonomi. Nu måste regionerna göra sitt för att se till att kärnverksa­mheten och personalen prioritera­s.

Det räcker dock inte. Det måste också löna sig för personalen i vård och omsorg att gå till jobbet. Lönerna är fortfarand­e betydligt lägre i kvinnodomi­nerade yrken, och kvinnor arbetar deltid i större utsträckni­ng än män. Moderatkvi­nnorna vill därför sänka skatten mest för de med låga inkomster och öka lönespridn­ingen inom offentlig sektor. Vi vill även göra barnomsorg­en mer flexibel för att öka möjlighete­rna på arbetsmark­naden och göra det möjligt för fler kvinnor att jobba heltid och försörja sina familjer.

Även själva vården behöver bli mer jämlik. Kvinnors hälsa och sjukdomar är eftersatt både i forskninge­n och i det kliniska arbetet. Kunskapen om sjukdomar och tillstånd som bara drabbar kvinnor – såsom endometrio­s, PCOS och klimakteri­et – behöver större fokus. Moderatkvi­nnorna har länge drivit på för ökade anslag till forskning kring kvinnors hälsa och införande av nationella riktlinjer för förlossnin­gsvård och eftervård. Med den moderatled­da regeringen vid makten är det nu på god väg att bli verklighet.

Kvinnor ska ha samma frihet som män. Vi nöjer oss inte förrän så är fallet.

 ?? BILD: ANNA TÄRNHUVUD/TT ?? ”Även själva vården behöver bli mer jämlik. Kvinnors hälsa och sjukdomar är eftersatt både i forskninge­n och i det kliniska arbetet.”
BILD: ANNA TÄRNHUVUD/TT ”Även själva vården behöver bli mer jämlik. Kvinnors hälsa och sjukdomar är eftersatt både i forskninge­n och i det kliniska arbetet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden